Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 05. 2016. 11:17 >> 11:16
3

SSCG UPOZORAVA

Plate ključni problem radnicima

Položaj zaposlenih u Crnoj Gori nije značajnije promijenjen u odnosu na prethodni period, saopštili su iz Saveza sindikata (SSCG) i dodali da su niske i neredovne zarade ključni problem s kojim se oni suočavaju.

"Najznačajniji problem sa kojim se suočavaju zaposleni u Crnoj Gori odnosi se na visinu zarada i redovnost u njihovim isplatama, koja direktno utiče na životni standard zaposlenih", kazali su predstavnici SSCG agenciji Mina-business.

Oni su naveli da je veoma često prisutno i kršenje osnovnih prava iz radnog odnosa, posebno kada je riječ o sektorima trgovine i ugostiteljstva, u kojima je dominantno učešće ženske radne snage.

"Tu je u većini slučajeva zastupljen rad na određeno vrijeme ili preko agencija za privremeno ustupanje zaposlenih. Poslodavci ne poštuju radno vrijeme, pa zaposleni imaju veliki broj prekovremenih sati, rade na dane državnih i vjerskih praznika i obavljaju teške poslove, što im nije adekvatno plaćeno", rekli su iz SSCG.

Oni su dodali da je, kada je u pitanju ženska radna snaga, prosto postalo pravilo da se potpiše blanko otkaz, koji poslodavac može aktivirati u bilo kojem trenutku.

U SSCG smatraju da se položaj zaposlenih može poboljšati kroz kreiranje odgovarajućih mjera ekonomske politike u narednom periodu, koje bi bile usmjerene na rast proizvodnje. Tome bi, kako su poručili, doprinijelo i kreiranje adekvatne poreske politike, rast broja zaposlenih, obezbjeđivanje prava na dostojanstven rad i potpisivanje granskih kolektivnih ugovora.

Predstavnici SSCG su saopštili da visina zarada i inflacija, kao osnovni indikatori položaja zaposlenih, potvrđuju da u prethodnom periodu nije bilo poboljšanja, s obzirom na to da ni ti pokazatelji nijesu značajnije promijenjeni.

"Zarade zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta konačno su, poslije nekoliko godina, povećane. Zaposleni u državnim organima i lokalnoj upravi potpisali su Granski kolektivni ugovor kojim su dobili veća prava, a od sredine marta na snazi je Zakon o zaradama, kroz koji su povećanjem koeficijenata javnim funkcionerima zarade uvećane daleko više nego državnim službenicima i namještenicima", kazali su predstavnici SSCG.

Oni su podsjetili da su zarade zaposlenim u obrazovanju povećane od sredine marta potpisivanjem novog kolektivnog ugovora, dok je takav dokument za sektor zdravstva potpisan u utorak. Tim povećanjem obuhvaćeno je oko 30 odsto zaposlenih u Crnoj Gori.

"U ostalim sektorima nije došlo do bitnijih promjena, ali ne treba zaboraviti da se u sektoru trgovine i usluga, smještaja i ishrane, koji čine oko 30 odsto ukupno zaposlenih u Crnoj Gori, isplaćuju najniže zarade", kazali su predstavnici SSCG.

Oni su naveli da se u tim sektorima porezi i doprinosi uplaćuju na iznos minimalne zarade, dok se razlika isplaćuje „na ruke“, čime se dugoročno posmatrano pravi šteta zaposlenim, ali i državi.

Oni su dodali da preciznije podatke o broju radnika koji su ostali bez posla nije moguće dati zbog izraženih oscilacija u broju zaposlenih kada je riječ o poslovima sezonskog karaktera, kao i fleksibilnosti zaposlenih u sektorima turizma, trgovine, građevinarstva i saobraćaja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније