Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 11. 2023. 18:49 >> 18:49

2022. GODINA

CG zadržala treće mjesto u regionu u Indeksu bezbjednosti novinara

Crna Gora je zadržala treće mjesto u regionu u Indeksu bezbjednosti novinara Zapadnog Balkana za 2022, sa ocjenom od 3,35, saopšteno je iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG) na predstavljanju istraživanja koje osim Crne Gore, uključuje i Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Potpredsjednica SMCG i koautorka Indeksa Marijana Camović Veličković napomenula je da je Crna Gora zabilježila neznatno nazadovanje u odnosu na 2021. godinu kada je finalni skor bio 3,4.

„Tokom 2022. godine registrovano je 28 napada i prijetnji po novinare i medije u Crnoj Gori, dok je Uprava policije registrovala 21 slučaj. To govori o činjenici da četvrtina slučajeva koji se dese ne budu prijavljeni zvaničnim organima. Uglavnom se svi lakši slučajevi iz prethodnih godina rješavaju u jako kratkom roku, a među presudama je bilo i kazni zatvorom“, kazala je Camović Veličković.

Kako je kazala, efikasnost istraga napada na novinare i imovinu medija i dalje predstavlja veliki problem, obzirom da su istrage ozbiljnijih slučajeva dugotrajne, spore i da ti slučajevi ostaju neriješeni.

„To se desilo u najozbiljnijim slučajevima, kao što je ubistvo glavnog i odgovornog urednika lista Dan Duška Jovanovića i ranjavanja novinarke Olivere Lakić“, kazala je ona.

Camović Veličković je upozorila da je nastavljena praksa da se sa najvećih državnih adresa dobijaju kritike na račun rada pojedinih medija i novinara koji su zapošljeni u njima.

Prema njenim riječima, izmjene Krivičnog zakonika unaprijedile su preventivnu zaštitu novinara i drugih medijskih radnika, ali se unutar redakcija ne radi preventivno i ne vrše procjene rizika prije slanja ekipa na teren, posebno uoči visokorizičnih događaja.

„Prava novinara i njihova bezbjednost značajno su ugrožena tokom izvještavanja sa protesta i velikih okupljanja. Svaka politička i društvena nestabilnost čini novinare i druge medijske radnike osjetljivijim i podložnijim napadima“, poručila je Camović Veličković.

Ona je kazala da je socio-ekonomski položaj medijskih radnika u Crnoj Gori doživio skroman napredak, zahvaljujući povećanju zarada tokom 2022. godine.

„Ipak, i dalje su aktuelni brojni problemi koji opterećuju zaposlene u medijima godinama unazad: neplaćeni prekovremeni rad, preopterećenost, nedostatak usavršavanja i nesigurna radna mjesta. Još nije usvojen novi Granski kolektivni ugovor kojim bi se unaprijedio položaj zaposlenih u medjima jer poslodavci ne žele da prihvate predloge sindikata“, kazala je ona.

Uprkos, kako je rekla, povećanju koje je donio program „Evropa sad”, istraživanja SMCG pokazuju da se zarade zaposlenih u medijima nalaze između minimalne i prosječne na nivou države.

„Podatke o broju zaposlenih, tipovima ugovora i broju honorarnih saradnika u medijima nije moguće dobiti, već se rade procjene na osnovu dostupnih podataka. Prema trenutnim podacima, na malom tržištu funkcionišu 222 medija u kojima radi nešto manje od 2.000 zaposlenih“, kazala je ona.

Predsjednik SMCG Radomir Kračković objasnio je da je Indeks bezbjednosti novinara jedinstveno istraživanje u regionu, koje se radi pod okriljem mreže Safe Journalists, a prati promjene u društvenom i političkom ambijentu zemalja Zapadnog Balkana a koje imaju direktan ili indirektan uticaj na bezbjednost novinara i medijskih aktera prilikom obavljanja svog posla.

„Ovo je još jedan značajan istraživački poduhvat Sindikata medija koji još od 2016. godine kontinuirano prati slučajeve napada na novinare ali i druge aspekte njihove bezbjednosti i rada. Podaci iz ovog istraživanja mogu biti značajni za sve medijske aktere ali i donosioce odluka u našoj zemlji jer je problem napada na novinare i bezbjednosti novinara i dalje prisutan“, rekao je Kračković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније