Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me

05. 05. 2016. 12:49 >> 12:32

INICIJATIVA INSTITUTA

Cenzura medija pred Ustavnim sudom

Institut za vladavinu prava (IVP) podnio je Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o medijima koja tretira cenzuru medija na način, kako su saopštili, suprotan Ustavu, a koja se pogrešno tumačila i od strane domaćih sudova u dosadašnjoj praksi.

 

“Institut je u inicijativi Ustavnom sudu naveo da je Zakonom o medijima propisano da može doći do zabrane distribucije objavljenog programskog sadržaja medija kada medij krši zajamčene slobode i prava građanina, iako Ustav nije propisao ovakav osnov”, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta podsjećaju da je Ustav propisao četiri osnova zbog kojih sud može spriječiti širenje informacija i ideja putem sredstava javnog obavještavanja među kojima nema osnova koji se navodi u Zakonu o medijima, “što znači da je taj osnov neustavan”.

U dosadašnjoj praksi, kako dodaju, domaći sudovi su pogrešno tumačili pojam cenzure medija.

“Sudovi su smatrali da je cenzura samo kada se zabrani puštanje u javnost određenog medijskog sadržaja, iako je cenzura i kada se “povuče” već objavljeni medijski sadržaj. Tako je Apelacioni sud Crne Gore u jednom slučaju smatrao da nije došlo do cenzure jer je cenzuru tumačio kao “prethodni zvanični pregled stvari za objavljivanje radi odobrenja ili zabrane štampanja i puštanja u javnost” što je uže tumačenje cenzure, koju nauka definiše kao  preventivnu cenzuru. Međutim, nauka pored preventivne poznaje i suspenzivnu cenzuru, odnosno “kada se autor sadržaja stavlja pod udar zakona zbog objavljenog materijala”  kakva je cenzura propisana u Zakonu o medijima”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, time što je Apelacioni sud cenzuru tumačio samo kao preventivnu, ne uzimajući u obzir da postoji i suspenzivna cenzura, nije primijenio ustavnu normu koja dozvoljava cenzuru samo u četiri slučaja, među kojima nema onog koji je propisan Zakonom o medijima.

Institut za vladavinu prava podsjeća da je Zakon o medijima donijet 2002. godine, a Ustav Crne Gore pet godina kasnije, a da Zakon o medijima do danas nije usklađen sa Ustavom, što je dovelo do toga da u pravnom sistemu Crne Gore postoji norma nesaglasna sa Ustavom.

“IVP je u inicijativi Ustavnom sudu detaljno obrazložio neusklađenost Ustava i odredbe u Zakonu o medijima, ukazao na dosadašnju praksu i tumačenje Ustava i Zakona o medijima od strane sudova i Državnog tužilaštva, kao i na pojam cenzure tumačen od strane nauke u radovima profesora univerziteta. Institut za vladavinu prava se nada da će Ustavni sud pokrenuti postupak kako bi osnov zabrane objavljenog programskog sadržaja medija koji je propisan Zakonom o medijima proglasio neustavnim, jer nije u skladu sa Ustavom Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније