Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

01. 02. 2020. 14:02 >> 14:01

IPV PODNIO

Krivična prijava zbog izbora Lopičić

Institut za vladavinu prava (IVP) saopštio je da je podnio Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv grupe NN sudija Ustavnog suda koje su izabrale sutkinju Desanku Lopičić na, kako su kazali, nepostojeću funkciju predsjedavajućeg sudije sa ovlašćenjima predsjednika Ustavnog suda.

Kako su iz IVP-a naveli, Ustav Crne Gore, Zakon o Ustavnom sudu i Poslovnik Ustavnog suda ne poznaju funkciju “predsjedavajućeg sudije” te smatraju da postoji sumnja da je grupa sudija, prekoračenjem granica službenih ovlašćenja, izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

IVP je pozvao glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da pribavi zapisnik sa sjednice i sasluša sve sudije, kako bi utvrdio odlučujuće činjenice.

“Kako se sudije Ustavnog suda biraju iz reda istaknutih pravnika, a osnovna dužnost sudija Ustavnog suda je zaštita ustavnosti i zakonitosti, jasno je da je grupa sudija prilikom izbora sutkinje Lopičić znala da ne postoji funkcija “predsjedavajućeg sudije” u pravnom sistemu Crne Gore, što znači da su postupale umišljajno prilikom izbora sutkinje Lopičić na tu nepostojeću funkciju, a kojom su joj omogućili da vrši ovlašćenja predsjednika suda”, objasnili su iz IVP-a.

 Ukoliko Specijalno državno tužilaštvo, kako navode u IVP-u, bez odlaganja ne preduzme radnje iz svoje nadležnosti u vezi sa ovim slučajem, svako može prekoračenjem granica službenih ovlašćenja da vrši funkciju koja ne postoji, te time onemogući zakonit rad državnog organa.

“Svakome ko bi uporedio tekst zakona i obrazloženje izbora sutkinje Lopičić a koje potpisuje najstariji sudija Hamdija Šarkinović koji je predsjedavao izbornom sjednicom, bilo bi jasno da u Ustavnom sudu više ne stanuje pravo. Obrazloženje o izboru sutkinje Lopičić za predsjedavajućeg sudiju sa ovlašćenjima predsjednika suda, ostaće kao trajna sramota za tu instituciju, koja bi morala biti bastion prava i zaštitnik Ustava Crne Gore”, zaključeno je u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније