Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

04. 02. 2017. 14:45 >> 14:33

ZA PREDSJEDNIKA USTAVNOG

IVP: Drašković izabran nezakonito

Institut za vladavinu prava (IVP) saopštava da je Dragoljub Drašković na nezakonit način izabran za predsjednika Ustavnog suda.

Dodaju da je IVP ranije upozoravao, i apelovao na sudije da se sjednica odgodi, kako ne bi došlo do kršenja Ustava i zakona, koji su bili dužni da štite.

Drašković je, navode u IVP, izabran po Zakonu o Ustavnom sudu i Poslovniku koji je suprotan tom istom Ustavu i Zakonu o Ustavnom sudu, a koji su donijele sudije Ustavnog suda, zbog čega je, podsjećaju, IVP ranije podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti.

"Novoizabrani predsjednik Dragoljub Drašković jedan je od četvoro sudija koji su u decembru 2015. izglasali Poslovnik Ustavnog suda, koji sadrži niz neustavnih rješenja, među kojima i rješenje o proceduri izbora predsjednika, zbog čega je Institut za vladavinu prava pokrenuo tri postupka pred tim sudom", navode u saopštenju.

IVP je, kako navode, uputio apel predsjedavajućem Hamdiji Šarkinoviću i ostalim sudijama da se sjednica odgodi, dok ne ocijene ustavnost i zakonitost Poslovnika, dodajući da to nijesu učinili, već, kako kažu, pristupili nezakonitom izboru.

"Podsjetimo, sudije su Poslovnikom propisale postupak izbora predsjednika na način koji je suprotan Zakonu, 'dopisali' su dodatne krugove glasanja i time povrijedili načelo vladavine prava i jedinstva pravnog poretka", piše u saopštenju.

Ističu da Institut za vladavinu prava žali što ni u postupku izbora predsjednika Ustavni sud nije bio transparentan, jer, kako navode, nije objavio program rada kandidata za predsjednika Ustavnog suda.

"Na taj način građani su ostali uskraćeni za informaciju čime se to neko kvalifikovao da bude na čelu institucije koja kontroliše sve tri grane vlasti", pišu u saopštenju.

IVP podsjeća i da je cjelokupna procedura izbora predsjednika protekla u atmosferi koja "ne priliči najvišem ustavnom organu u Crnoj Gori".

"Sudije nijesu blagovremeno pokrenule postupak izbora, iako je IVP apelovao da se to učini, pa je pokrenut tek nakon prestanka mandata dotadašnjoj predsjednici Desanki Lopičić, a potom je izborna sjednica odgođena zbog neslaganja sudija oko postupka izbora", dodaju u saopštenju.

IVP napominje da su sudije pokušale da "saniraju" nezakonitost izbora nakon upozorenja Instituta za vladavinu prava.

"Na sajtu suda su objavili da su izbornu proceduru sproveli samo po Zakonu, ali ne i po Poslovniku, čime se samo pokušala izbjeći odgovornost, jer je Poslovnik i dalje pravno važeći akt, pa ne mogu od slučaja do slučaja da ga (ne)primjenjuju", navode u saopštenju.

Institut za vladavinu prava poziva Ustavni sud da se oglasi i pruži javnosti odgovor o zakonitosti postupka izbora predsjednika Ustavnog suda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније