Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 05. 2016. 19:49 >> 19:34
1

IZ IVP-a PORUČUJU

"Zamrzavanje sudijske funkcije neustavno"

Institut za vladavinu prava (IVP) podnio je Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o sudskom savjetu i sudijama jer, kako su kazali iz instituta, propisuje da Sudski savjet može da uputi sudiju na rad u ministarstvo, Sekretarijat Sudskog savjeta ili drugo pravno lice na vrijeme do tri godine, a da mu za to vrijeme funkcija miruje, što je, ističu, suprotno Ustavu Crne Gore.

Institut je u inicijativi naveo da Ustav Crne Gore ne poznaje mirovanje sudijske funkcije i zabranjuje sudiji da profesionalno obavlja drugu djelatnost, a da suprotno tome Zakon o sudskom savjetu i sudijama to propisuje kao mogućnost, koja se i koristi u praksi, naveo je u saopštenju izvršnog direktora IVP-a, Danila Ajkovića.

"Institut podsjeća da je Sudski savjet neke sudije uputio na rad u Ministarstvo pravde i u Registar Evropskog suda za ljudska prava, a da im za to vrijeme sudijska funkcija miruje, što Ustav ne dozvoljava", saopštio je Ajković.

Iz Instituta napominju da prema Zakonu o sudskom savjetu i sudijama sudija čini najteži disciplinski prekršaj i mora se razriješiti funkcije ako profesionalno obavlja drugu djelatnost, što, kako su nagalsili, svakako jeste rad u ministarstvu ili nekom drugom pravnom licu.

Takođe, Ajković je saopštio da Institut podsjeća da je Zakonom o sudskom savjetu i sudijama propisano da sudija može da obavlja naučnu, obrazovnu i umjetničku djelatnost, kao i aktivnosti zaštićene autorskim pravom i da se to neće smatrati profesionalnim obavljanjem druge djelatnosti.

"Što znači da rad u ministarstvu ili pravnom licu to svakako jeste", naveo je Ajković.

On je poručio da sudija ne može vršiti poslove u organima koji donose ili izvršavaju zakone, jer se, kako je pojasnio, time miješaju poslovi zakonodavne i izvršne vlasti sa poslovima pravosuđa, što znači da su poslovi u izvršnoj vlasti nespojivi sa sudijskom funkcijom.

Institut upozorava da je rad nosioca pravosudnih funkcija u Ministarstvu po svojoj prirodi nespojiv sa sudijskom funkcijom, jer je položaj sudija i njihovih obaveza u pravosuđu u potpunoj suprotnosti sa poslovima i obavezama zaposlenih u Ministarstvu.

"IVP se nada da će Ustavni sud proglasiti neustavnom spornu odredbu Zakona o sudskom savjetu i sudijama jer mirovanje sudijske funkcije i profesionalno obavljanje druge djelatnosti nije u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore", dodao je Ajković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније