Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 05. 2013. 17:31 >> 17:31

TIVAT

Bogat p(i)jat od žućenice

Deveti po redu Žućenica fest završen je sinoć P(i)jatom od žućenice - velikom manifestacijom na tivatskom Trgu od kulture, koji je, kao i prošle, i ove godine bio pretijesan za brojne posjetioce i turiste, degustatore delicija od žućenice.

Ove godine Žućenica fest je, i po kvantitetu i po kvalitetu, nadmašio sve dosadašnje. „Deveti festival karakteriše rekordan broj jela, a u kvalitetu tih jela je postignut zavidan nivo što će u narednom periodu biti teško dostići ili eventualno prevazići“, kazao je, za Radio Tivat, jedan od idejnih tvoraca Žućenica festa, Mašo Čekić, istakavši da je ove godine bilo neočekivano mnogo slatkih jela od žućenice – flambirane i palačinke u šatou, kreme od žućenice..., baklava od žućenice i mnogo toga još.

Na ovogodišnjem festivalu, uz jela od žućenice, u ponudi su bila i tradicionalna crnogorska jela, pršuta i vino, riba, jela sa ukusom Mediterana, maslinovo ulje, a međunarodni karakter festivalu, svojim gastronomskim specijalitetima i umijećem, dali su kuvari iz Poljske, iz grada Skočova.

Ovogodišnjem gastro festivalu prisustvovale su predstavnice organizacija žena iz nekoliko crnogorskih gradova, a u zabavnom dijelu programu, čiji su organizatori Organizacija žena Tivta i Radio Tivat, nastupili su Glazbeno prosvjetno društvo Tivat, ansambl Egzodusi, plesna grupa Belisima i KUD „Boka“.

Žućenica ili cikorija, jedinstvena autohtona, primorska biljka, tamno zelene boje, koja se ručno bere na livadama ili padinama brda. To je zeljasta biljka, razgranatih listova, od koje se najviše i najčešće prave salate.

Najjednostavija priprema je, da se žućenica dobro (ali ne previše) obari, dobro ohladi, iscijedi i začini bijelim lukom i maslinovim uljem. To je veoma jednostavan način pripreme salate od žućenice, ali se od ove biljke prave još mnogi ukusni specijaliteti. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније