Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 05. 2016. 19:29 >> 19:13
1

IZ CANU-A O RJEČNIKU

U ponovljenim izdanjima bićemo senzibilniji

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (canu) odgovorila je na kritike koje su joj upućene zbog, kako je navedeno, neadekvatnog tretmana Albanaca u rječniku koji je izradio tim Akademije. U saopštenju se navodi da u rječniku nema ni pomena o kulturocidnim postupcima niti zlih namjera prema bilo kome, a posebno prema albanskoj ili bilo kojoj drugoj manjini.

Uz opširno stručno obrazloženje pojmova, iz CANU-a navode da autorski tim izražava spremnost da razmotri sve primjedbe i sugestije koje se tiču struke i leksikografske metodologije primjenjene u rječniku, ali ni u kom lučaju nemaju namjeru da se uključe u, kako tvrde, politikantstvo ili predizborne kampanje kakve god one bile.

Takođe, iz CANU-a pozivaju sve koji se osjećaju povrijeđenim nekim od rješenja, da su im vrata uvijek otvorena i poručuju da je svaka sugestija u cilju poboljšanja konačnog teksta rječnika uvijek dobrodošla.

Iz CANU-a navode da će autorski tim u ponovljenim i novim izdanjima imati više senzibiliteta kako bi se izbjegli nesporazumi proistekli iz tumačenja pojedinih odrednica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније