Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

07. 06. 2016. 23:17 >> 23:04

INICIJATIVA IVP-a

Profesori podržavaju jačanje discipline

Veliki broj prosvjetnih radnika podržao je inicijativu Instituta za vladavinu prava (IVP) da se ocjena iz vladanja računa u opšti uspjeh učenika.

IVP je uputio inicijativu za izmjenu obrazovnih zakona ministru prosvjete Predragu Boškoviću i članovima skupštinskog Odbora za prosvjetu, sa predlogom da se opšti uspjeh učenika ocjenjuje kao i do sada – na osnovu prosjeka ocjena iz svih nastavnih predmeta, plus ocjene iz vladanja.

„IVP je primio je veliki broj pisama podrške prosvjetnih radnika nakon što je pokrenuo inicijativu da se ocjena iz vladanja računa u opšti uspjeh učenika, kao odgovor na sve veći stepen neprimjerenog ponašanja u školama, koji nerijetko uključuje i nasilje“, kaže se u saopštenju IVP-a.

Kako navode, posebno ohrabruje činjenica da su Institutu pružili podršku profesori sa višedecenijskim stažom, među kojima su i oni koji su ranije učestvovali u izradi obrazovnih propisa, programa, strategija i akcionih planova.

Prema predlogu koji je IVP uputio nadležnima, ocjena iz vladanja do petog razreda osnovne škole bila bi opisna i ne bi uticala na opšti uspjeh učenika, dok bi ocjena iz vladanja bila brojčana i uticala bi na opšti uspjeh učenika od šestog do devetog razreda osnovne, kao i u svim razredima srednje škole.

Iz IVP navode da nastavnici ne prijavljuju nasilje jer se boje da će ih smatrati nesposobnima da uspostave disciplinu i vode čas, dok direktori ne prijavljuju slučajeve jer strahuju da će ugroziti ugled škole.

„Loše ponašanje je postalo uobičajena smetnja prilikom održavanja nastave, sa kojim i profesori sa visokim stepenom autoriteta teško izlaze na kraj. Sve više smo svjedoci da ne samo djeca, već i roditelji „jure“ za ocjenama iz nastavnih predmeta, dok se zanemaruje pitanje vaspitanja, odnosno vladanja učenika“, kazali su iz IVP-a.

Iz IVP-a upozoravaju da postojeće vaspitne mjere (opomena, ukor) ne utiču na status učenika, pa tako učenik može da bude ocijenjen iz vladanja ocjenom nedovoljan, a da to nema nikakvog uticaja na njegov uspjeh, što, kako dodaju, ohrabruje učenike da nastave sa neprimjerenim ponašanjem.

„Ovo nije samo problem koji stvara probleme profesorima, već i onim mirnim učenicima, koji su u školu došli kako bi učili. Nemirni učenici ističu sebe zanemarivanjem autoriteta i stvaranjem neugodnih situacija, korišćenjem mobilnih telefona, nenošenjem predmeta za rad i sličnim otporima“, kaže se u saopštenju.

Inicijativa IVP-a je, kako su rekli, važna, jer smo sada u situaciji da se zanemaruje vaspitna funkcija škole kao institucije društva, a dio nastavnog kadra se prije svega fokusira na segment obrazovanja.

Dodatno, često profesori neadekvatno sankcionišu učenikovo neprihvatljivo ponašanje, na primjer, smanjenjem ocjene iz svog predmeta.

„Stotine, pa i hiljade izostanaka, opravdanih i neopravdanih, koji se pojavljuju u pojedinim školama govore o tome da je pitanje discipline stavljeno u zapećak u odnosu na uspjeh učenika u nastavnim predmetima, što je rezultiralo da škole izgube vaspitnu funkciju, bez koje se ne može kvalitetno ostvariti ni obrazovna“, kaže se u saopštenju.

IVP napominje da bi uvođenjem uračunavanja ocjene iz vladanja u opšti uspjeh učenika došlo do toga da odjeljensko vijeće formira ocjenu iz vladanja na osnovu cjelokupnog učenikovog ponašanja, što bi uključilo i izrečene vaspitne mjere, broj neopravdanih izostanaka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније