Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

10. 06. 2016. 11:03 >> 12:53

IVP APELUJE

"Ne prekidati kaznu Đukoviću"

Institut za vladavinu prava (IVP) smatra da Ministarstvo pravde ne treba da prekine izvršenje kazne Batriću Đukoviću, koji je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva sudije Milorije Đukić Pejović (41), jer se time, kako su kazali iz te NVO, šalje loša poruka društvu i povećava nezaštićenost sudija.

"IVP je u potpunosti svjestan da se prema nijednom zatvoreniku ne smije dozvoliti nehumano postupanje i da mu mora biti pružena adekvatna zdravstvena zaštita, posebno kada je zdravlje ugroženo, kao što je slučaj sa osuđenikom Đukovićem. Međutim, Ombudsman je utvrdio da se ovom osuđenom licu u kontinuitetu pruža adekvatna zdravstvena zaštita, te da mu ljudska prava postupanjem zdravstvene službe ZIKS-a, nijesu povrijeđena", saopšteno je.

Institut napominje da lice osuđeno za ubistvo sudije najmanje dva puta svakog dana obilazi medicinsko osoblje, a ljekar najmanje dva puta sedmično, te da nema indikacija i nije mu preporučeno bolničko liječenje.

"Podsjećamo da ubistvom Milorije Đukić Pejović nije samo crnogorsko društvo ostalo bez vrsnog sudije, već i njeno dijete od 20 mjeseci bez majke. Upozoravamo da, iako su od ubistva sudije Đukić Pejović činjeni napori, bezbjednost sudija i zaposlenih u sudovima je i dalje na neadekvatnom nivou. Zabrinjavajuće je da većina sudova danas ne posjeduje čak ni metal detektorska vrata", istakli su iz te NVO.

Oni su podsjetili na prošlogodišnji napad na sudiju Mirjanu Vlahović, ubistvo advokata Bjekovića 2012. kao i nedavni napadi na advokate i izvršitelje pokazuju da nosioci pravosudnih funkcija moraju da zaziru od nezadovoljnih građana.

"IVP podsjeća da je tek nedavno na ulazima Osnovnog suda u Podgorici, koji broji najviše sudija na nivou osnovnih sudova, postavljen video nadzor, a da rendgen aparat na glavnom ulazu tek treba da se kupi", objasnili su iz IVP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније