Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

14. 06. 2016. 14:14 >> 13:56
3

IVP TVRDI

"Ustavni sud prekršio Ustav"

Institut za vladavinu prava (IVP) tvrdi da je Ustavni sud donio Poslovnik, kojim je promijenio svoju nadležnost za odlučivanje o ustavnim žalbama i time prekršio Ustav.

"Amandmanima na Ustav koje je Skupština Crne Gore donijela u julu 2013. jasno je propisano da Ustavni sud o ustavnim žalbama odlučuje u tročlanom vijeću- jednoglasno, a tek ako ne može da se postigne jednoglasnost, onda se predmet upućuje na sjednicu suda, da se odluka donese većinom glasova svih sudija. Međutim, suprotno Ustavu, Ustavni sud je donio Poslovnik, koji je akt tehničko- proceduralne sadržine, i propisao da Vijeće ni ne mora da odlučuje o predlogu sudije izvjestioca, već može odmah da uputi predmet na sjednicu svih sudija, ukoliko je predmet od posebnog značaja za zaštitu prava i sloboda građana", saopštio je Izvršni direktor IVP Danilo Ajković.

Kako tvrdi, Ustavni sud  je Poslovnikom “dopisao” Ustav Crne Gore, čime je povrijedio načela vladavine prava i jedinstva pravnog poretka.

 "Ustavni sud je učinio upravo ono što je u svojim ranijim odlukama ocjenjivao kao neustavno. Tako je 2014.,m postupajući po inicijativi Akcije za ljudska prava, odlučio da je Skupština Crne Gore neustavno Poslovnikom Skupštine dopisala treći krug glasanja za izbor Vrhovnog državnog tužioca, jer je Ustav propisao samo dva kruga, da bi sada i sam učinio isto. Kako je jedina nadležnost Ustavnog suda da štiti ustavnost i zakonitost, zabrinjavajuće je da upravo Ustavni sud krši ustavnost", istakao je Ajković.

On je poručio da je Ustavni sud donio Poslovnik sa osam mjeseci i osam dana zakašnjenja, pritom sa rješenjem koje je očigledno neustavno i koje uvodi arbitrarnost u odlučivanju, čime se krše prava građana Crne Gore.

 "IVP upozorava da kad sudija izvjestilac pripremi i predloži odluku Vijeću za odlučivanje po ustavnim žalbama, Vijeće o njoj mora da odluči, a da je sve suprotno tome suprotno i Ustavu. Napominjemo da je svaka ustavna žalba donijeta od strane suda na ovakav način suprotna Ustavu, jer Vijeće nema pravo da ne pristupi glasanju, kako je to regulisao Poslovnik koji je sud donio. Zabrinjavajuće je da je državi trebalo nekoliko godina da bi usvojila Amandmane na Ustav i regulisala postupanje po ustavnim žalbama, uz ogromne budžetske izdatke, da bi sada Ustavni sud tu svoju nadležnost promijenio podzakonskim aktom, suprotno Ustavu", navodi se u saopštenju Ajkovića.

Institut za vladavinu prava je o tom slučaju obavijestio Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Šućka Bakovića, kako bi reagovao u skladu sa svojom nadležnošću.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније