Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Igor Pejović ]

12. 07. 2016. 12:37 >> 13:22
12

URUČENE NAGRADE

Bulajić: Neka živi Crna Gora

Reditelj Veljko Bulajić, prof. dr Igor Đurović, književnik Milorad Popović i muzičar Miladin Šobić ovogodišnji su dobitnici Trinaestojulske nagrade. Nagradu laureatima je dodijelio predsjednik parlamenta Darko Pajović. Najveći aplauz u Vili Gorica dobio je Šobić.

Pajović je, u uvodnom govoru, kazao da kao dobitnici nagrade zaslužuju poštovanje i preuzimaju veliku odgovornost kako bi građane darovali u budućnosti velikim djelima.

"Kao što znate, svi mi koji Crnu Goru osjećamo svojom, volimo da kažemo da je to mala zemlja velikih ljudi. U našoj istoriji nije nam uvijek lako bilo da priznamo kad je neko bolji od nas. Znalci politike i istorije reći će da biti veliki u Crnoj Gori jeste svakako teže, nego se dokazati u nekoj velikoj sredini", rekao je Pajović u Vili Gorica.

On je rekao da su laureati prošli stroge testove javnosti, navodeći da velike Jugoslavije više nema, ali da velikih stvarala u Crnoj Gori i dalje ima.

"I uvijek će ih biti. Mi ćemo se ponositi vama, a vi se ponosite zemljom koja vam je ulila talenat", rekao je Pajović, poručujući da će im Crna Gora uvijek biti zahvalna.

Dobitnik nagrade za životno djelo, Veljko Bulajić, nakon uručivanja nagrade, rekao je da nas samo koji mjesec dijeli članstvo u NATO, ali i u EU.

"U evropskom okviru Crna Gora će napraviti istorijski iskorak. Crna Gora odista postaje samo svoja država, kakva je nekad bila, važna država, uvažavana u evropskom svijetu, država koja garantuje slobodni razvoj i izraz autentičnog crnogorskog duha", kazao je Bulajić, uz poruku "neka živi Crna Gora".

Predsjednik žirija za dodjelu nagrade, Gojko Kastratović, rekao je da su nagrade dodijeljena za djela u različitim oblastima, koje imaju značaj za Crnu Goru.

Veljko Bulajić dobio je nagradu za životno djelo, a godišnja priznanja pripala su Igoru Đuroviću, Miloradu Popoviću i Miladinu Šobiću. Odluku je donio Žiri, čiji je predsjednik bio Gojko Kastratović, i članovi Ilija Vujošević, Igor Lakić, Miomir Vojinović i Asim Dizdarević.

Trinaestojulska nagrada za životno djelo se dodjeljuje istaknutom naučnom radniku ili umjetniku koji je stvojim stavralaštvom obilježio vrijeme u kojem je djelovao, čiji je stvaralaćki put zaokružen i čije djelo predstavlja trajno dobro Crne Gore.

Trinaestojulska nagrada za 2016. godinu dodjeljuje se građaninu ili državljaninu Crne Gore, grupi ili pravnom licu, koji ima sjedište na teritoriji Crne Gore za djela ili ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva u prethodne dvije godine, koji su od izuzetnog značaja za državu.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније