Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

30. 07. 2016. 15:30 >> 15:11
1

KVRGAVA KOŽA

Zaraženo 47 goveda

Prema posljednjim rezultatima analiza, u Crnoj Gori je do danas potvrđeno 47 slučajeva bolesti kvrgave kože goveda, i to u sljedećim opštinama, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 

“Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva sa veterinarskim ispektorima, Specijalističkom veterinarskom laboratorijom i veterinarima na terenu sprovodi sve mjere koje su propisane zakonom.  Oboljela goveda će biti usmrćena i neškodljivo otklonjena”, navodi se u saopštenju.

U naredna tri dana, kako je najavljeno, biće organizovani sastanci sa veterinarskim ambulantama i gradonačelnicima svih opština Crne Gore, kako bi se pripremili za hitnu vakcinaciju goveda, prema programu vakcinacije i sprovođenje mjera za sprečavanje širenja bolesti.

“Sjutra će biti biće organizovani sastanci za opštine: Berane, Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Rožaje, Plav, Gusinje, Petnjica. U ponedeljak  za opštine: Nikšić, Plužine, Šavnik, Žabljak, Danilovgrad, Podgorica, Cetinje. U utorak  za opštine: Ulcinj, Bar, Budva, Kotor, Tivat, Herceg Novi”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su najavili da će vakcinacija goveda u zaraženim i ugroženim područjima početi naredne sedmice.

“Vakcine su obezbijeđene u komunikaciji Uprave za bezbjednost hrane i Evropske komisije koja je donirala 25.000 doza. Presoatala potrebna količina od 70.000 vakcina biće nabavljena veoma brzo, iz sredstava budžeta koje je opredijelila Vlada na posljednjoj sjednici, i sa njima će se vakcinisati preostala goveda u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su ponovo apelovali na sve vlasnike goveda da se pridržavaju uputstava Uprave za bezbjednost hrane, veterinarskih inspektora iIi veterinara na terenu, kao i da prijave odmah eventualnu sumnju na bolest goveda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније