Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

26. 08. 2016. 20:44 >> 20:49

OSAM NOVIH SLUČAJEVA

Mjere dale rezultate, bolest goveda u opadanju

U poslednja četiri dana u Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji u Podgorici potvrđeno je svega osam novih slučajeva bolesti kvrgave kože kod goveda. To je znatno manji broj nego ranije, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane.

"To upućuje na zaključak da je epozootija bolesti kvragve kože u završnoj fazi, sa izrazitim trendom opadanja i da su mjere koje su se u proteklom periodu preduzimale na terenu dale rezultate.  Imajući u vidu da je vakcinacija svih goveda u Crnoj Gori izvršena u prvoj polovini avgusta, kao i da je prošlo 10 do 25 dana od izvšene vakcinacije za pojedina goveda, može se smatrati da je znatna većina grla za dovoljnim zaštitnim imunitetom, te da je rizik od njihovog obolijevanja u narednom periodu veoma mali", naglasili su iz Uprave.

Oni su podsjetili da ne postoji opasnost po zdravlje ljudi, jer se bolest kvrgave kože goveda ne prenosi na čovjeka.

"Konzumiranje mlijeka i proizvoda od mlijeka, u pogledu ove bolesti, ne predstavlja nikakav rizik za zdravlje ljudi.  Mjera termičke obrade mlijeka u zaraženim i ugroženim područjima Crne Gore naložena je isključivo radi sprječavanja eventualnog prenošenja virusa na druga goveda, ne iz razloga zaštite zdravlja ljudi. U suzbijanju bolesti, pored ove mjere, nalažu se i mjere usmrćivanja oboljelih goveda, spaljivanja sijena, dezinfekcije stajnjaka, dezinfekcije opreme i pribora na gazdinstvu, kao i dezinfekcija dvorišta. Sve ovo se nalaže sa ciljem uništavanja što veće količine eventualno prisutnog virusa u prostoru kako bi se spriječilo njegovo eventualno prenošenje na susjedna goveda", objasnili su iz Uprave za bezbjednost hrane.

Ističu da su, iako izgledaju rigorozno i veoma skupo,  te mjere jedine kojima se može spriječiti širenje bolesti na goveda, uz napomenu da je rezultat već očigledan.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније