Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

22. 10. 2016. 13:13 >> 12:51

UNIVERZITET MEDITERAN

Otvorena izložba studenata sa invaliditetom

Izložba likovnih radova studenata sa invaliditetom otvorena je sinoć u novoj zgradi Univerziteta „Mediteran”.

Izložba je rezultat projekta „Od obrazovanja ka zapošljenju – Trans2Work” koji je finansirao Zavod za zapošljavanje Crne Gore, a realizovalo Udruženje mladih sa hendikepom u saradnji sa Univerzitetom „Mediteran”.

Otvarajući izložbu, profesor Nikola Simanić podsjetio je da su tokom četvoromjesečne obuke polaznici pohađali osam modula iz oblasti vizuelnih umjetnosti, te da je realizovan i mentorski rad u trajanju od dva mjeseca, u toku kojeg su profesori Fakulteta vizuelnih umjetnosti s kandidatima radili na konkretnim umjetničkim projektima.

„Ovaj projekat, kao i oni koje planiramo da realizujemo, imaju za cilj, ne samo da podignu svijest stanovništva o položaju osoba sinvaliditetom, nego i da identifikuju i rješavaju ključne probleme sa kojima se te osobe suočavaju“, kazao je Simanić.

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Marina Vujačić, istakla je da se teško baviti uzrocima u društvu gdje su posljedice izazvale već ogroman stepen isključenosti osoba s invaliditetom.

„Često se kao opravdanje trenutnog stanja može čuti argument da poslodavci neće da zapošljavaju osobe s invaliditetom i da ih ne žele u svom timu. Mi smatramo da su uzroci mnogo dublji i da su najčešće prouzrokovani nedostatkom podrške osobama s invaliditetom kroz proces socijalizacije i obrazovanja. Mi smo upravo ovim projektom željeli djelovati u tom smjeru“, naglasila je Vujačić, podsjećajući kako im je bila namjera da studenti steknu znanja, iskustva i dobiju kvalitetnu obuku i praksu.

Izložba će biti otvorena do 28. oktobra, a dan ranije se radovi mogu pogledati i u KIC-u Budo Tomović kada će biti obilježeno 15 godina rada UMHCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније