Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

28. 10. 2016. 12:00 >> 11:48

MIDT SAOPŠTILO

Identifikovali 350 inficiranih IP adresa u CG

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT) identifikovalo je 350 inficiranih uređaja, odnodno IP adresa u Crnoj Gori od kojih 150 pripadaju Mirai botnetu i bili su potencijalni napadači.

"U petak, 21. oktobra infrastruktura kompanije 'Dyn' koja predstavlja Internet adresar, i daje kranjim korisnicima podatke o lokaciji, odnosno kako da pristupe web stranicama nekih od najvećih kompanija na svijetu, bila je pod napadom od strane 'Mirai' botneta, a što je prouzrokovalo nemogućnost pristupa web sajtovima Amazona, Twitera, Reddita, PayPala i drugih. Procjenjuje se da se broj uređaja, koji je učestvovao u napadu, mogao mjeriti u stotinama hiljada, a da je napad bio jačine od oko 1.200 Gbita po sekundi", navodi se u saopštenju MIDT.

S tim u vezi, kako je saopšteno, MIDT identifikovalo je 350 inficiranih uređaja, odnodno IP adresa u Crnoj Gori od kojih 150 pripadaju Mirai botnetu i bili su potencijalni napadači.

"U septembru 2016. godine web stranica sajber sigurnosne kompanije Kerbs je takođe bila pod napadom Mirai botneta jačine 600 Gbita po sekundi, dok je u istom mjesecu francuska web hosting kompanija, OVH, bila pod napadom od preko 1.000 Gbita po sekundi. Botnet predstavlja mrežu interkonektovanih računara, a koja može imati stotine hiljada ili milione računara pod kontrolom jednog servera, koji se naziva komandni i kontrolni server. Napadač može jednom komandom aktivirati cijelu mrežu i u tom slučaju svi uređaji počinju da komuniciraju, na legalan način sa metom i usled ogromnog broja komunikacija koje dolaze, preopterećuju i učine tu metu nedostupnom za pružanje servisa ostalim, pravim, korisnicima. Za razliku od drugih botnetova, koji se obično sastoje od računara, Mirai Botnet je uglavnom sastavljen od tzv. "Internet of things" uređaja kao što su digitalne kamere, DVR čitači, IP televizori itd", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније