Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

19. 12. 2016. 13:17 >> 14:09
6

PAVLOVIĆ ISTAKLA

"Na sebi štede dok majkama zakidaju"

Država mora da počne da vodi računa o djeci i majkama, upravo zbog užasnog ekonomskog stanja u kome se nalazimo, a do kojeg nas nijesu dovele majke već pogrešna višedecenijska neoliberalna politika, kazala je predstavnica mreže žena Pokreta za promjene, Iva Pavlović.

Svjedoci smo, kako se navodi, da sve velike priče poput očuvanja države, tekovina, državnih udara padaju u vodu onog trenutka kada vlast krene da udara na najosjetljiviju kategoriju, a to su majke.

"Kako drugačije objasniti činjenicu da su upravo njima najdrastičnije smanjene naknade sa troje i više djece dok su tajkunski heroji tranzicije ostali van domašaja novih nameta i dažbina", navela je Pavlović.

Ona je pitala zašto su upravo majkama smanjena primanja za 25 odsto, dok su državnim funkcionerima zarade smanjene za svega 8 odsto.

"Da li su uštede mogle i na drugi način da se izvedu? Na primjer strogom naplatom od najvećih poreskih dužnika u koje spadaju i neki od novokomponovanih biznismena bliskih bivšem premijeru Đukanoviću i njegovom bratu", dodala je Pavlović.

Nažalost, kako je rekla, u vrijeme potpune devastacije ekonomskih resursa, naknade majkama sa troje i više djece su garantovale kakvu takvu zaštitu prije svega višečlanim porodicama koje nemaju drugih izvora prihoda.

"Iako sam po sebi nije idealan, davao je prostora za neka rješenja koja bi mogla vremenom da se unaprijede. Nažalost, dok će jedni jedva preživljavati, drugi će svoju djecu i supruge voziti službenim kolima od planina do primorja i niko za to neće biti odgovoran", dodala je Pavlović.

U PzP-u smatraju da država mora da počne da vodi računa o djeci i majkama.

"Upravo zbog užasnog ekonomskog stanja u kome se nalazimo a do kojeg nas nisu dovele majke već pogrešna višedecenijska neoliberalna politika. Jer država koja nije u stanju i ne želi da vodi računa o ovim veoma ranjivim kategorijama stanovništva, na žalost nema sjajnu budućnost", poručila je Pavlović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније