Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Svetlana Slavujević, TVCG [ Objavio: O.Z. ]

01. 02. 2017. 20:15 >> 19:53
2

MINISTARSTVO O KZ

"Namjera nije bila zabrana kritikovanja"

Iz Ministarstva pravde poručuju da vremena za izmjene Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika (KZ) ima još, ali i da su prve predloge dobili tek juče. Iz Liberalne partije kažu da je važno usvojiti predloge koji će pojačati krivično pravnu zaštitu novinara i dati veći prostor za istraživačko novinarstvo.

Iako u civilnom sektoru tvrde da Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika nije usaglašen sa međunarodnim standardima, u Ministarstvu pravde to poriču. Tvrde i da su predlozi Akcije za ljudska prava i Sindikata medija pristigli tek juče.

"Kada je riječ konkretno o predlozima Akcije za ljudska prava i Sindikata medija mi smo te predloge dobili juče, a čuli za njih putem medija prije par", saopštila je generalna direktorica Direktorata za pravosuđe, Marijana Laković Drašković.

Iz Ministarstva pravde poručuju da kod osnovnog krivičnog djela "ometanje pravde" namjera nije bila zabrana kritikovanja već zabrana zloupotrebe slobode izražavanja i zaštita autoriteta nosilaca sudskih i tužilačkih funkcija.

"Hajde da vidimo kakvo je to njihovo rješenje. Oslušnućemo i druge organizacije i sagledaćemo sve predloge i sugestije i možda budu bolji od onog što smo mi ponudili", kazala je Laković Drašković.

Liberalna partija zalaže se da novinari dobiju jaču krivično pravnu zaštitu i bolji okvir za istraživačko novinarstvo. Predsjednik LP, Andrija Popović kaže da bi to smanjilo sve učestalije napade na poslenike javne riječi.

"Ja sam samo iz medija vidio da Ministarstvo pravde nije uvažilo neke predloge Sindikata medija, što nije dobro, ali to je ipak neka početna faza. Ima tu puno vremena i prostora za ispravke", ocijenio je Popović.

Ne isključuje se ni uvođenje statusa službenog lica za novinare.

"Znači da bi se svaki napad na novinare tretirao kao napad na službeno lice u obavljanju službene dužnosti", pojašnjava Popović.

"Ako bismo uvodili novinare kao posebnu kategoriju lica, možda je upitno da li treba da uvodimo kritički orjentisane NVO ili pojedince u NVO, ili druge kategorije lica, a ne samo novinare kao posebnu kategoriju lica", smatra Marijana Laković Drašković.

Nacrt zakona već je proslijeđen Evropskoj komisiji na mišljenje, a nakon međuresornog usklađivanja, Ministarstvo pravde će predlog kandidovati Vladi na usvajanje, a zatim slijedi skupštinska procedura.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније