Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

08. 01. 2024. 07:21 >> 08:29
Čitaj mi:

JESMO LI ZABORAVILI NA “PAVLOV ZAKON”?

"Razmotriti uvođenje doživotne robije za ubistvo djeteta"

Značajno treba pooštriti kazne u slučaju najtežih krivičnih djela učinjenih prema djetetu, te razmotriti uvođenje doživotne robije kao kazne za brutalno ubistvo, kakvo je bilo ubistvo malog Pavla, koji je svoj petnaestomjesečni život okončao zbog brutalnog nasilja u porodici, rekla je za Portal RTCG profesorica na Univerzitetu Crne Gore Branka Bošnjak.

U našoj državi, 2018. godine, brutalno je ubijena patnaestomjesečna beba, nakon konstantnog zlostavljanja koje je trajalo od njegovog rođenja, a koje je počinio njegov očuh Nermin Šišić iz Tuzle, uz pomoć djetetove majke Jelene Jovović.

Za svirepo ubistvo potrebna kazna do kraja života

Šišić je osuđen na 40 godina zatvora, a Jovović na 20 godina zbog pomaganja u teškom ubistvu djeteta.

Grupa građana tražila je tada za njih dvoje doživotnu robiju i ponijela Skupštini peticiju za „Pavlov zakon“ kojom se zahtijeva izmjena Krivičnog zakonika, odnosno vraćanje doživotne kazne za teška krivična djela nad djecom. Međutim, do danas se ništa po tom pitanju nije učinilo.

Naša sagovornica, koja je kao poslanica PzP-a bila kopredsjednica Ženskog kluba u prethodnom skupštinskom sazivu, rekla je da se u Skupštini još tokom prošlog saziva pripremao novi Krivični zakonik, te da se nada da će to biti prilika da se sve odredbe detaljnije sagledaju, napravi uporedna praksa i predlože eventualne izmjene.

“Ženski klub je značajno pooštrio kazne u slučaju djela protiv polnih sloboda učinjenih nad maloljetnim licima i uveli registar pedofila, tako da se ubuduće svako ko se želi zaposliti na poziciji koja podrazumijeva kontakt sa djecom, mora dati potvrdu da se ne nalazi u ovom registru. Ipak, mnogo toga se još treba unaprijediti u Krivičnom zakoniku, tako da ostaje da vidimo kakav će predlog dati Vlada, a onda se može djelovati i andmanski se unaprijediti”, kazala je Bošnjak za Portal RTCG.

Dok čekamo predlog Vlade po ovom pitanju, u nadi da neće zaboraviti strahotu koju je tom djetetu nanesena, prisjetimo se da su u Podgorici građani organizovali proteste nakon smrti malenog Pavla.

Zbog brutalnog ubistva bebe, protestovali su prošetajući do zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva, kako bi upozorili da nasilje ne smije ostati nekažnjeno. Veliki broj roditelja na protest je došao sa djecom, koja su nosila transparente 'Sačuvajmo život - reagujmo!', 'Institucije, odlučnije reagujte. Zaštitite djecu!', 'Ne okrećimo glavu, prijavimo nasilje!' i slično.

Opis ubistva na koje niko ne može ostati ravnodušan

U optužnici je do detalja opisano svirepo ubistvo, i navedeno je da su Šišić i Jovović dijete zlostavljali tako što su ga u više navrata stezali u predjelu vrata i ušnih školjki i udarali ga u lice i glavu.

Tog kobnog 4. februara 2018. godine u kući su djetetu zajednički zadali najmanje 15 udaraca pesnicama u predjelu glave, nanoseći mu teške i po život opasne tjelesne povrede, usljed kojih je  preminuo sjutradan oko pet sati ujutro.

Osim za ovo djelo Šišiću se sudilo i zbog davanja lažnog iskaza, jer je prijavio da su ga nakon hapšenja zbog ubistva dječaka inspektori mučili i zlostavljali u podgoričkom Centru bezbjednosti.

Prije nekoliko dana, Crna Gora je u organizaciji NCB Interpol-a Podgorica, uz podršku Sektora policije posebne namjene, realizovala transfer Nermina Šišića, koji je državljanin Bosne i Hercegovine i on je tamo poslat da odsluži kaznu.

Kaznu od 40 godina robije izreklo je vijeće Višeg suda u Podgorici zbog izvršenog krivičnog djela teško ubistvo.

“Nakon što je Kantonalni sud u Tuzli u ime Federacije Bosne i Hercegovine priznao presudu Višeg suda u Podgorici, ovo lice je predato policijskim službama Bosne i Hercegovine na dalje izdržavanje kazne zatvora u Bosni i Hercegovini čiji je Nermin Šišić državljanin”, napisano je prije nekoliko dana u saopštenju.

Peticiju za “Pavlov zakon” u čijoj je realizaciji učestvovalo 70 aktivista iz svih opština u našoj zemlji, u startu je potpisalo više od 7.900 građana, dok je minimalan broj potpisa koji je potreban da bi se neka peticija našla u Skupštini na razmatranju 6.000.

Grupa građana pokrenula je peticiju „Pravda za Pavla“ prvobitno onlajn na vebsajtu www.peticije24.com, ali je ova inicijativa brzo prerasla u kampanju sa štandovima u svim opštinama u našoj državi.

“Ovo radimo da bismo sačuvali svu djecu, da ne prođu kroz pakao kroz koji je prošao Pavle. Ako sačuvamo i desetoro djece u Crnoj Gori da ne završe kao on, uspjeli smo. I nećemo stati”, poručili su tada pokretači peticije.

Ostaje da vidimo što će oni koji imaju moć da odlučuju učiniti po ovom pitanju i u kom smjeru će izmijeniti Krivični zakonik u 2024. godini, kada su planirane naredne izmjene tog važnog dokumenta.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније