Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

03. 03. 2017. 14:45 >> 14:31

VLADA

Staračke naknade i pored premija

Korisnici staračkih naknada u Crnoj Gori ubuduće će ponovo biti i korisnici premija i ostalih mjera podrške Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja a biće im i olakšana procedura prikupljanja dokumentacije.

 

Ograničenje, koje je bilo na snazi prethodnih godina, da poljoprivredni proizvođači koji primaju premije ne mogu ostvariti pravo i na staračku naknadu otklonjeno je, na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, odlukom Vlade na jučerašnjoj sjednici. Vlada je usvojila Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o bližim uslovima i postupku za isplatu staračke naknade.

"Time je otklonjena neligičnost da se pravo na staračku naknadu gubi, ukoliko neko ko živi na selu i bavi se poljoprivredom ostvari i pravo na premiju", kažu u ministarstvu.

Oni podsjećaju da je u praksi bilo dosta primjera da su pojedinci izgubili pravo na mjesečnu staračku naknadu, zbog premije koja se dobija jednom godišnje, a koja je često bila u minimalna.

"Ministarstvo je sagledalo sve prispjele primjedbe, kao i one koje su se čule u neposrednoj komunikaciji sa korisnicima staračkih naknada. Zaključeno je da nije pravedno da pravo na premiju isključuje pravo na staračku naknadu, jer se tako šalje poruka da oni koji žive na selu ne treba da se bave poljoprivredom, ako žele da primaju staračku naknadu", kažu u ministarstvu.


Oni najavljuju da se navedenom odlukom Vlade, pojednostavljuje procedura za ostvarivanje prava na naknadu, tako što obnavljanje dokumentacije neće biti obaveza korisnika, već će se neophodne provjere vršiti po službenoj dužnosti.

"Time je otklonjena i administrativna barijera koja je opterećivala korisnike, starije dobi, koji su obilazili šaltere i prikupljali dokumentaciju trošeći novac za takse", zaključuje se u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније