Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

05. 04. 2017. 13:21 >> 12:55

HRAPOVIĆ U MOLDAVIJI

Zdravlje doprinosi smanjivanju siromaštva

Ministri zdravlja Jugoistocne Evrope poručili su da zdravlje doprinosi smanjivanju siromaštva i socijalnoj inkluziji i da se ulaganjem u zdravlje ulaže u održivu budućnost cjelokupnog društva, saopšteno je na četvrtom Ministarskom forumu zemalja JI Evrope, kom je prisustvovao ministar Kenan Hrapović.

 

“Da bi se spriječila epidemija hroničnih oboljenja potrebno je produbiti I intenzivirati prekograničnu saradnju, kao i jačati kapacitet Regionalnih centara za razvoj zdravlja”, zaljučeno je na forumu, a navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Tematski fokus Foruma bio je “Zdravlje, dobrobit, prosperitet u Jugoistočnoj Evropi do 2030. godine u kontekstu ostvarivanja globalnih ciljeva održivog razvoja “.

“Na marginama Foruma ministar Hrapović imao je niz značajnih bilateralnih sastanaka sa kolegama iz regiona, u cilju formalizovanja saradnje na polju zdravstva,  usaglašavanja prioritetnih aktivnosti radi jačanja kvaliteta zdravstvenih servisa. Hrapović je predsjedavao sesijom koja je bila posvećena Međunarodnom zdravstvenom pravilniku, a bio je učenik i više panela na ovom značajnom skupu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Predstavnik Evropskog direktorata za medicinu i zdravstvenu zaštitu, Mr. Francois-Xavier Lery i Hrapović razgovarali su o reformi farmaceutske politike, koja je počela u Crnoj Gori.

“Posebno važan susret Hrapović imao je sa regionalnom direktorkom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Žužanom Jakab, sa kojom je razgovarao o intenziviranju saradnje u oblasti kontrole zaraznih bolesti sa fokusom na vakcinaciju”, navodi se u saopštenju.

Sa makedonskom delegacijom dogovoreno je uspostavljanje saradnje kroz potpisivanje memoranduma dvije zemlje.  

“Hrapović je, takođe na marginama sastanka, razgovarao i sa dr Betinna Mene, SZO kordinatorom za održive ciljeve razvoja, kao i sa velikim brojem važnih ličnosti iz oblasti zdravstva”, navoid se u saopštenju.

 Pored Crne Gore, članice Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope (SEEHN) su: Republika Albanija, Bosna i Hercegovina, Republika Bugarska, Izrael, Republika Makedonija, Republika Moldavija, Republika Rumunija i Republika Srbija. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније