Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

29. 05. 2017. 09:46 >> 09:20

RAST BROJA PUŠAČA

Djeca previše izložena duvanskom dimu

Pretjerana izloženost duvanskom dimu, kao i dostupnost duvanskih proizvoda mogući su faktori koji utiču na rast broja pušača među petnaestogodišnjacima u Crnoj Gori, upozoravaju stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje.

Direktorica Institutovog centra za promociju zdravlja Agima Ljaljević kazal je da je Međunarodni dan kontrole duvana, koji se obilježava 31. maja, dobra prilika da se skrene pažnja na taj problem i ukaže na pogubne uticaje duvana.

"Posebno značajno je obratiti se roditeljima koji su najodgovorniji za nevoljno udisanje duvanskog dima kod njihove djece", kazala je Ljaljević za Pobjedu.

Ona je rekla da, i pored trenda smanjenja upotrebe duvanskih proizvoda u Crnoj Gori čak 31 odsto punoljetne populacije puši, što je i dalje visok procenat.

Ljaljević smatra da je posebno zabrinjavajuća upotreba duvana među mladima, na šta ukazuju podaci Globalnog istraživanja o potrošnji duvana (GYTS), rađenog na populaciji djece od 12 do 15 godina.

"Rezultati ukazuju da je u odnosu na prethodno istraživanje iz 2008. godine, gotovo udvostručen broj dječaka petnaestogodišnjaka koji su stalni korisnici cigareta", upozorila je Ljaljević.

U Crnoj Gori deset odsto šestnaestogodišnjaka su pušači, pokazalo je istraživanje iz 2015. godine, dok je trend upotrebe duvanskih proizvoda bio sedam odsto 2008, a osam odsto 2011. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније