Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Mina ]

14. 06. 2017. 13:03 >> 12:38

IA TRAŽI

Da se povuče Nacrt zakona o Prijestonici

Institut alternativa (IA) pozvao je Ministarstvo javne uprave da povuče iz procedure Nacrt zakona o Prijestonici, koji je ovaj resor, kako se navodi, dao na javnu raspravu, bez najave, radne grupe i mimo programa rada Vlade za ovu godinu.

 

"Predložena rješenja su anti-sistemska, neodrživa i nepromišljena, kao i diskriminatorska prema ostalim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, pa zahtijevamo da Ministarstvo javne uprave povuče zakon", kaže se u reagovanju.

Kako se navodi, IA je razočaran što je Ministarstvo javne uprave, uz neznatne razlike, preuzelo rješenje koje je Demokratska partija socijalista (DPS) pokušala da ”provuče” kroz Skupštinu 2013. i 2014. godine.

"Ovo će biti treći put da DPS pokušava da ostvari ideju osnivanja Fonda za razvoj Prijestonice, koja je posljednji put pominjana neposredno prije lokalnih izbora 2014. godine", kaže se u saopštenju.

Plan je da ovaj fond ima budžet jedan odsto projektovane vrijednosti tekućeg budžeta Crne Gore za svaku fiskalnu godinu, ili ako se za primjer uzme 2017. godina – 8,6 miliona eura.

"Ukupni budžet Prijestonice za 2016. godinu je oko 8,8 miliona eura, što znači da Vlada namjerava da udvostruči budžet ove lokalne samouprave", navode iz IA.

I pored planiranih 8,6 miliona za razvojni fond, ključna besmislica je, kako se ocjenjuje, odredba u obrazloženju Nacrta zakona o Prijestonici koja kaže da „za izvršenje ovog zakona nijesu potrebna dodatna finansijska sredstva.“

"Sve se ovo dešava u situaciji u kojoj je Cetinje u obavezi da izmiruje obaveze prema ugovoru o reprogramu poreskog duga, a prema informacijama IA, ne izmiruje trenutne obaveze za poreze i doprinose prema državi već niz mjeseci", kaže se u saopštenju.

Uprava Prijestonice je, kako se navodi, provjereno dokazala kroz dvostruko negativno mišljenje Državne revizorske institucije da nije u mogućnosti da makar zakonito, ako ne racionalno upravlja i postojećim budžetom.

"Probleme u finansiranju lokalnih samouprava treba rješavati na sistemskom nivou, usvajajući rješenja koja će pomoći svim opštinama", kaže se u reagovanju IA.

Da bi Prijestonica imala status kakav zaslužuje svojim istorijskim značajem, kako se ocjenjuje, neće pomoći nikakav razvojni fond. "Već je potrebno da vladajuće partije prestanu zloupotrebljavati postojeće prihode i sredstva troše zakonito, racionalno i djelotvorno u službi svojih građana".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније