Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 06. 2013. 08:40 >> 08:43

BEZ POMAKA

Nemamo registar narkomana

Međunarodni dan borbe protiv droga 26. jun, Crna Gora će i ove godine obilježiti kao jedna od rijetkih zemalja u regionu koja nema precizna registar o broju zavisnika od psihoaktivnih supstanci.

Jedino čime naša država raspolaže su dijametralno različita istraživanja koja su među mladima uradili Institut za javno zdravlje i nevladine organizacije. Prema podacima Instituta iz 2006. godine u Crnoj Gori ima od 2.000 do 3.000 hiljade zavisnika, dok prema procjenama civilnog sektora ta brojka dostiže čak 15.000, piše Pobjeda.

Posljednje i za sada najrelevantnije je istraživanje Instituta za javno zdravlje koje je urađeno 2011. godine među učenicima prvih i drugih razreda svih srednjih škola. Ono je pokazalo porast upotrebe psihoaktivnih supstanci među srednjoškolcima. Najzastupljenije droge među tom populacijom su, marihuana i hašiš, zatim trankvilizeri ili sedativi bez ljekarskog recepta i inhalanti.

Rezultati istraživanja pokazali su da je u 2011.godini marihuanu i hašiš uzimalo pet šesnaestogodišnjaka, ekstazi troje, dok je inhalante koristo njih šest.

Upotreba ovih supstanci kod srednjoškolaca postoji u znatno manjem stepenu u odnosu na evropski prosjek, ali svakako upozorava da se može očekivati dalji porast i da preventivne aktivnosti treba nastaviti istim intenzitetom kao do sada ili još intenzivnije navela je za Pobjedu doktor Ljiljana Golubović iz Centra za promociju zdravlja pri Institutu za javno zdravlje.

Sve veću prisutnost droga u životima mladih ljudi, sociolog Andrija Đukanović objašnjava time što savremeno društvo forsira drugačije vrijednosti u odnosu na neke tradicionalne.

"Došlo je do iskrivljavanja slike o poželjnom ponašanju i sistemu vrijednosti, a samim tim i do shvatanja sopstvene ličnosti i identiteta. Mladi ljudi se identifikuju sa modelima koji su rezultat medijske industrije i industrije zabave. Nemogućnost da se zadovolje potrebe koje se nameću stvara frustracije i napetosti koje se uzimanjem narkotika mogu prevazići i postići efekat zadovoljstva i ispunjenosti. Primjeri svjetskih zvijezda koje konzumiraju marihuanu, reklame u kojima se forsira konzumiranje alkohola kao uslov za zabavu vodi ka tome da se stvara afirmativan odnos prema drogi i alkoholu", smatra Đukanović.

Istraživanja pokazuju da je među mladima najpopularnija marihuana. Taj podatak, prema njegovom mišljenju upo zorava. Naime, kako ističe Đukanović, vrlo često se osobe odlučuju da nakon marihuane probaju nešto „jače”.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније