Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 08. 2017. 19:53 >> 20:47
30

ZAOSTRO, BERANE

Ponovo o spomeniku četničkom vojvodi

I dok se u javnosti još nije slegla prašina nakon podizanja, pa uklanjanja spomenika Puniši Račiću u Andrijevici, početkom sedmice može se očekivati oživljavanje još jedne kontoverzne ličnosti. Za utorak najavljena je inicijativa za podizanje spomenika četnickom vojvodi Pavlu Đurišiću u selu Gornje Zaostro u Beranama.

Selo Gornje Zaostro, udaljeno 7 kilometara od Berana. Tu će se održati tradicionalni sabor na kojem bi trebalo da bude usvojena Deklaracija o pomirenju i podizanju spomenika vojvodi Pavlu Đurišiću.

A ko je Pavle Đurišić? Istorija kaže da je četnički vojvoda koji je tokom Drugog svjetskog rata u Podlimlju ubio na desetine muslimana. Upravo zbog toga, potomci četnika iz beranskog kraja smatraju Đurišičća oslobodiocem i traže da mu se podigne spomenik. 

Niko od istoričara koje smo kontaktirali, nije želio da komentariše. Baš kao stručna, i laička javnost je podijeljena pa ovom pitanju. Građani Berana različito gledaju na ideju o podizanju spomenika četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću.

Ideja o podizanju spomenika Đurišiću nije novost. 2003. u Gornjem Zaostru četničkom vojvodi je postavljen postament koji je država ubzro srušila. Poštovaoci Đurišićevog lika i djela, međutim, nijesu odstali pa se skoro deceniju i po zalažu za novo podizanje spomenika. Da li očekuju dozvolu države ili će, kao nedavno potomci Puniše Račića u Andrijevici, ipak postaviti spomenik Đurišiću, nijesmo mogli saznati jer iz Odbora nijesu željeli da se oglašavaju prije odluka ovogodišnjeg sabora u Beranama.

Inače, član Odbora za postavljanje spomenika Đurišiću je Goran Kiković, član NOVE i predsjednik Skupštine opštine Berane. Iz opštine Berane nijesu željeli da komentarišu ideje koalicionih partnera, a stav će, kažu zauzeti tek ako i kada dobiju zvaničan dokument. Smatraju, ipak, da nijesu adresa za to, jer dozvole za podizanje spomenika daje Ministarstvo kulture.

A Zakon o spomen obilježjima je jasan  i predviđa da četničkom vojvodi ne može biti podignut spomenik.

 

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније