Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

10. 11. 2017. 08:35 >> 08:04

IJZ SAOPŠTIO

Simptomi slični gripu kod 21 osobe

U Crnoj Gori prošle sedmice od simptoma nalik gripu oboljela je 21 osoba, kazali su iz Instituta za javno zdravlje.

Kako su naveli, u ovoj sezoni koja je zvanično počela početkom ovog mjeseca još nije zabilježen laboratorijski potvrđeni slučaj gripa. Prema podacima Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) aktivnost gripa širom evropskog regiona u periodu od 23. do 29. oktobra i dalje je očekivano niskog intenziteta za ovo doba godine.

"Sve zemlje, njih 42, koje šalju podatke za aktivnost gripa su objavile da je aktivnost gripa niskog intenziteta. Deset zemalja je prijavilo sporadične slučajeve obolijevanja izazvane virusima influence tipa A i tipa B", naveli su za Pobjedu iz Instituta.

Oni podsjećaju da je vakcinacija najefektivnija mjera prevencije gripa i preporučuju da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu.

"Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitjela potrebno dvije do tri sedmice", savjetuju oni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније