Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

08. 01. 2018. 08:10 >> 07:43
1

PRIBILOVIĆ O ZAKONU

Zavode red i rad u javnoj upravi

Ministarstvo javne uprave opravdalo je postojanje u prvoj godini rada, ocijenila je ministarka Suzana Pribilović.

"Realizovali smo gotovo sve obaveze iz Programa rada Vlade, Programa pristupanja i bili u potpunosti posvećeni realizaciji Strategije reforme javne uprave. Iako vjerujem da uvijek može bolje", smatra Pribilović. 

Podsjeća da je donesen niz zakona iz oblasti lokalne samouprave - Zakon o Prijestonici, kojim je konačno riješeno održivo finansiranje razvojnih programa Prijestonice, te Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Glavnom gradu.

"Obezbijedili smo preduslove da već u prvom kvartalu 2018. godine dobijemo prvu tranšu od četiri miliona eura, od ukupno 15 miliona, kao direktnu budžetsku podršku za reformu javne uprave. Pripremili smo dva sistemska zakona o državnim službenicima i namještenicima i lokalnoj samoupravi, kojim će se obezbijediti kvalitetnije upravljanje ljudskim resursima, te jačanje profesionalizma, odgovornosti, otvorenosti i efikasnosti", kazala je Pribilović za Portal Analitika.

Ona je naglasila da su prvi put prikupljeni i obrađeni podaci o ukupnom broju zaposlenih u javnom sektoru, koji će biti korišćeni polazna tačka za izradu metodologije i plana optimizacije broja zaposlenih.

Ona je kazala i da je novim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima propisano povezivanje centralne kadrovske evidencije sa sistemom za obračun zarada, čime se postiže efikasna kontrola nad brojem zaposlenih.

"Rješenje u novom zakonu, kojim je predloženo da državnom službeniku prestaje radni odnos ukoliko dva puta uzastopno bude ocijenjen ocjenom “ne zadovoljva”, a koje postoji i u važećem zakonu, predstavlja svrhu ocjenjivanja, profesionalizacije i razvoja službeničkog sistema zasnovanog na zaslugama službenika. U slučaju kada službenik ispuni uslove za penziju, prestaje mu radni odnos. U tom slučaju ostaje upražnjeno radno mjesto, koje se, ukoliko postoji potreba, popunjava na način propisan zakonom: prvo raspoređivanje službenika koji su već u tom organu, ako takvog nema onda rasporedom službenika iz drugog organa (interni oglas), ili na kraju javnim oglašavanjem", kazala je Pribilović.

Zakon predviđa da ocjenu rada za lica iz kategorije visokog rukovodnog kadra (sekretar, generalni direktor u ministarstvu, pomoćnik starješine organa uprave...) daje starješina državnog organa rješenjem, dok ocjenu rada starješine organa uprave daje resorni ministar.

"Ocjenu rada državnog službenika, odnosno namještenikarješenjem daje rukovodilac organizacione jedinice iz kategorije visoki rukovodni kadar, na predlog neposrednog rukovodioca (šefa, načelnika). Konkretno, za samostalne savjetnike u ministarstvu ocjenu rada daje generalni direktor na predlog šefa ili načelnika, koje, takođe, ocjenjuje generalni diretkor. Na ovaj način poštuje se sistem hijerarhije. Kriterijumi na osnovu kojih se ocjenjuju državni službenici i namještenici su: ispunjavanje radnih zadataka, rezultati rada u pogledu kvaliteta i kvantiteta, obim i blagovremenost u vršenju poslova radnog mjesta,druge sposobnosti i vještine koje pokazuje u vršenju poslova", zaključila je ministarka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније