Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

10. 01. 2018. 08:26 >> 07:53
3

1.400 STANOVA

Gradiće Eko city u Bandićima

U Bandićima, naselju između Podgorice i Danilovgrada, gradiće se projekat Eko city, naselje koje će imati oko 1,4 hiljade stambenih jedinica i sedam hiljada stanovnika, najavljeno je iz Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI).

Direktor CFSSI-a, Danilo Popović, kazao je da je vrijednost tog projekta 250 miliona eura, kao i da bi eko naselje takve vrste bilo prvo na Balkanu.

“Od polovine prošle godine pregovaramo sa pet arapskih i izraelskih investicionih fondova, jer je tek početkom prošle godine usvojen prostorni plan. Ti fondovi su slična naselja radili po Španiji, Engleskoj, Novom Zelandu i Australiji i oni bi vidjeli koji je dio njihove zarade, posebno u tržišnim centrima, hotelima, ambulantama i školi”, rekao je Pobjedi Popović.

On je objasnio da se radi o fondovima koji ne ulažu ispod 150 miliona eura, kao i da im se taj projekat dopada zbog geografskog položaja, jer je 75 kilometara udaljen od zimskog centra Žabljak, 80 kilometara od mora, 14 kilometara od aerodroma, a planirana je izgradnja bulevara sa četiri trake od Danilovgrada do Podgorice.

Popović je naveo da su penzioni fondovi iz Londona, Pariza i Rima zainteresovani da kupe stanove za svoje korisnike.

“Idejni projekat su nam radili Španci 2009. godine, ali je tada na tom prostoru bila predviđena zelena površina. Pokrenuli smo zahtjev za moguću izgradnju naselja za potrebe zaposlenih u Danilovgradu, Nikšiću i Podgorici, gdje bi se otpadne vode prerađivale, a vjetrenjače koristile za proizvodnju struje”, kazao je Popović.

On je dodao da su za naselje zainteresovani i ambasadori koji u Crnoj Gori nijesu riješili stambeno pitanje kroz svoje rezidencije, već iznajmljuju stanove.

“Većina je zainteresovana, jer bi se tu radio golf teren sa 16 rupa, svaka zgrada bi imala bazen i ne više od 70 stanova na tri do četiri sprata. Naselje bi imalo svoju zdravstvenu ustanovu, školu, vrtić i tržni centar. Imali bismo dio kvalitetnih stanova za ljude na funkcijama i dio jeftinijih za one koji nijesu riješili stambeno pitanje, a vile za ambasade”, saopštio je Popović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније