Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

14. 01. 2018. 10:51 >> 10:32
15

DOBIO VISOKE OCJENE UN-A

Izumi Crnogorca amortizuju zemljotres

Crnogorski inženjer mašinstva i pronalazač Zoran Ilinčić predstavio je u Jutarnjem programu TVCG izume koji mogu na građevini amortizovati negativne uticaje zemljotresa 90 do 95 odsto.

"Izum razdvaja zgradu od tla. Suština je da se nakon dejstva zemljotresa vrati u početni položaj, kako bi ponovo bio spreman za zemljotrese. Donji dio se kreće, a gornji bi stajao i amortizovao negativne uticaje 90 do 95 odsto", objasnio je on.

Ilinčić je predstavio još i tanki amortizer zemljotresa koji je pantentirao tako da se može ugraditi i u već izgrađene zgrade. Kako je kazao, riječ je o aksijalnom ležištu s tri stepena slobode, kotrljajuće.

"Do sada su postojala klizna, to je prvi slučaj teorijski i praktično da se napravi takvo ležište. Uređaj bi mogao da sačuva zgradu od zemljotresa koji se desio 1979. na crnogorskom primorju", poručio je on.

Ilinčić je naglasio da je takav uređaj jeftin, kvadrat zgrade bi možda koštao 80 do 100 eura više, te da bi, na primjer, za zgradu od 1.000 kvadrata bilo potrebno oko 25 takvih uređaja.

Nakon sajma u Ženevi, najpoznatijeg i najvećeg sajma pronalazaka u svijetu i čiji sudijski žiri ima oko 90 eminentnih svjetskih stručnjaka i naučnika, pojavio se i izveštaj Kancelarije Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa u kojem je Ilinčićev izum dobio visoke ocjene. 

Pronalazač je istakao da je spreman da ustupi svoje znanje nekome ko ima novčanih sredstava da ih usavrši, jer ne želi da zarađuje na svojim patentima.

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније