Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

15. 12. 2019. 08:18 >> 08:23

ILINČIĆ

Zemljotres se može prognozirati, a šteta ublažiti

Crnogorski inženjer mašinstva i pronalazač Zoran Ilinčić za TVCG kaže da postoji mogućnost prognoziranja zemljotresa. Osnovni problem zbog kojeg se to ranije nije desilo jeste što razlozi zemljotresa nijesu bili objašnjeni, smatra Iličnić.

Ilinčić nije saglasan sa dominantnim zaključcima o razlozima nastanka zemljotresa. Vjeruje da su oni doveli do pogrešnih zaključaka u vezi sa genezom zemljotresa.

Osnovna greška je u tome što se to smatralo da je to posljedica mase u zoni hipocentra i da to izaziva momenat pomijeranja tla što se kasnije reflektuje kao zemljotres.

No Ilinčić kaže da je nakon 30 ili čak 40 godina posmatranja došao do zaključka da je to drugi korak.

"Prvi korak u suštini je vertikalno kretanje masa manje specifične težine što izaziva podizanje površine i to se može, predvidjeti", smatra on.

Mnogi nijesu uspjeli da predvide zemljotrese, ali s novim tehnologijama i GPS-om se mogu odrediti promjene visina tla, i to ako se prati može se predvidjeti gdje će se i kada desiti zemljotres.

Vrlo je jednostavno da se zaključi da u zoni u kojoj se podiže tlo zemljotres da će se tu desiti zemljotres. navodi Iličnčić.

Izvršen je jedan eksperiment u regionu Sovjetskog saveza i to četiri puta gdje su mjerene promjene brzina longitudinalnih i trasferzalnih talasa, gdje je pokazano da se u periodu od dva mjeseca javljaju te promjene, tu može da se nagovijesti i vrijeme kada bi se mogao desiti zemljotres, istakao je on.

"Čim se te promjene krenu dešavati može se u roku od mjesec očekivati zemljotres," rekao je Ilinčić.

On je u jutarnjem programu predstavio i svoj pronalazak za zaštitu građevina od zemljotresa za koji je dobio dvije prestižne nagrade na sajmovima pronalazaka u Ženevi i Temišvaru, a njegov pronalazak prepoznala je Kancelarija Ujedinjenih Nacija za smanjenje rizika od katastrofa.

On kaže da ukoliko bi imali sistem koji je izumio u našim zgradama da bi zemljotres osjetili ali neznatno.

Istakao je da u Crnoj Gori postoje zone u kojima se može očekivati jak zemljotres.

"U Crnoj Gori to je primorje. Podgorica ipak nije toliko ugrožena. Debljina tla je ovdje npr 35 km čvrstog tla, u Kolašinu je 55, a na primorju je to do 20 km. Tamo gdje je tanje čvrsto tlo tu je veća šansa od zemljotresa i veće štete. Dovoljno bi bilo Podgoricu dobro armirati", zaključio je on.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније