Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Svetlana Slavujević, TVCG

18. 01. 2018. 21:17 >> 20:44

PRAVA RADNIKA

Služe li agencije za zloupotrebu?

Agencije za privremeno ustupanje radnika uvode se prvi put u naše zakonodavstvo 2011. Iako je bilo predviđeno da poslodavac, nakon dvije godine, ugovor o radu na određeno, mora transformisati u ugovor na neodređeno i radnika zaposliti za stalno, do toga, u većini slučajeva, nije dolazilo. TVCG je pokušala da sazna da li se to novim Zakonom o radu, čije je usvajanje planirano do kraja godine, može promijeniti.

Radnike su u većini slučajeva, nakon dvije godine rada preko Agencije za privremeno ustupanje zaposlenih, poslodavci prebacivali na druge agencije i ponovo ih zapošljavali na određeno u nedogled. A zbog straha da ne ostanu bez posla za svoja prava nijesu se borili, tvrde u sindikatima. U agencijama to odbacuju.

"Ja mislim da generalno zloupotreba ne postoji. Zašto? Prvo najveći dio koji su se tokom sezone pogotovo zapošljavali radio je na crno. Ovo je potpuno legalizovani rad putem Agencija sa svim plaćenim obavezama i prema radnicima i prema državi", rekao je Maksim Gegović iz Agencije za zapošljavanje i ustupanje radnika.

"Poslodavci su angažovali jednu agenciju godinu, dvije. On formira svoju drugu agenciju - ćerku, pa onda istog tog zaposlenog angažuje preko te agencije i tako u nedogled", upozorava generalni sekretar Saveza Sindikata (SSCG), Duško Zarubica.

"Agencije za privremeno ustupanje zapošljenih su bile najzloupotrebljivaniji pravni institut", tvrdi generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković.

Jedan od predloga, prilikom izrade nacrta novog Zakona o radu, bio je da se agencije ukinu, a zapošljavanje radnika prepusti Zavodu za zapošljavanje. Međutim, nađen je kompromis: da se ugovor na određeno vrijeme produži sa dvije na tri godine.

"Ograničenje će biti u smislu da zaposleni neće moći da se ustupi korisniku više od jednog puta", rekao je Marko Ćipović iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

"Novim predlogom zakona, ja sam potpuno saglasan sa tim to ne smije da bude dozvoljeno, ali mora se oročiti to vrijeme za koje će ljudi biti angažovani na određeno vrijeme, ali i to je mač sa dvije oštrice", tvrdi Gegović.

"Ovakvim rješenjem kao što je sada u nacrtu ovog Zakona o radu, mislim da će se smanjiti i broj tih agencija, jer prosto neće imati svi posla", smatra Zarubica.

Radnici koji godinama rade na određeno vrijeme, nijesu željeli pred našu kameru upravo zbog straha da ne ostanu bez posla.

Nacrt novog Zakona o radu trenutno se usklađuje sa drugim zakonima u državi, nakon čega će ga procijeniti i EU. Onda slijedi dorada i razmatranje u Skupštini.

Kada će početi da se primjenjuje nijesmo saznali. Ipak njegovo usvajanje planirano je do kraja godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније