Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

23. 01. 2018. 08:25 >> 07:58
1

DAN NOVINARA

Bogdanović: Osnažićemo medijsku scenu

Vlada će nastojati da osnaži medijsku scenu, a i do sada se trudila da, shodno ekonomskim mogućnostima i svom institucionalno-sistemskom okviru, da prepozna, definiše i primijeni mogući okvir podrške za razvoj i održivost medija, rekao je za Pobjedu novoizabrani ministar kulture Aleksandar Bogdanović. On je istakao da su u Vladi svjesni važnosti pluralizma medija za razvoj demokratije, ljudskih prava i sveukupnog foruma javne debate.

Danas se obilježava Dan novinara Crne Gore, a ministar Bogdanović, komentarišući za Pobjedu činjenicu da je u nekim zemljama prepoznat model državnih fondova za pomoć medijima, prije svih štampanim, podsjeća da je Zakonom o elektronskim medijima iz 2010. godine definisano izdvajanje određenih sredstava za podršku produkcije komercijalnih emitera, a čiji je cilj očuvanje raznovrsnosti elektronskih medija u našoj zemlji.

"Ekonomsko stanje medija traži kontinuirani dijalog koji treba da aktuelizuje prostore i mogućnosti održivosti pluralnog medijskog ambijenta", ocijenio je on.

Jednoznačnih i jednostavnih odgovora, kako je istakao, ali ni uniformnih praksi nema.

"U relacijama javnog i komercijalnog interesa treba realno situirati ovaj koncept", naveo je Bogdanović.

Generalni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović smatra da država ima obavezu da podrži sve medije.

"Za razliku od ostatka svijeta, kod nas su svi mediji ugroženi zbog jako malog tržišta na kome rade i ostvaruju profit. Mi smo već imali fond za pomoć elektronskim medijima u medijskim zakonima iz 2002 godine. Još tada je bilo uočeno da je tržište medija neodrživo u Crnoj Gori bez formiranja određenog fonda koji bi ih štitio od potpune izloženosti mehanizmima tržišta. Zbog različitih razloga taj fond je prestao da postoji, podsjetio je Vujović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније