Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ PR Centar ]

23. 01. 2018. 16:51 >> 16:34

GRANT ŠEME

Za zapošljavanja OSI 1.5 milione eura

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) objavio je danas Javni poziv za dodjelu grant šeme u iznosu od 1,5 miliona eura za finansiranje projekata zapošljavanja osoba sa invaliditetom (OSI) , u koje bi trebalo da bude uključeno oko 180 pripadnika te populacije.

Direktor ZZZCG, Suljo Mustafić, kazao je, na pres konferenciji, da se na evidencijama ZZZCG, nalazi oko šest hiljada osoba sa invaliditetom.

“Apelujem, i ovog puta na poslodavce da zapošljavaju ovu kategoriju građana. Od toga svi imamo koristi, prvenstveno zbog toga što razbijamo uvriježene predrasude da te osobe nisu za radni angažman. Naprotiv, među njima su brojni koji žele da rade, da se dokazuju, shodno afinitetima i mogućnostima”, istakao je Mustafić.

Poslodavci koji zapošljavaju lica sa invaliditetom, kako je rekao, koriste povoljnosti koje im nudi država.

“Prije svega ne plaćaju poseban doprinos Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, a pri tome koriste subvencije njihovih zarada. Fond funkcioniše u okviru Zavoda, kao posebna organizaciona jedinica”, objasnio je Mustafić.

Prema njegovim riječima, budžetom za ovu godinu, Fondu je opredijeljeno šest miliona eura, od kojih su 3,3 miliona za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom.

“Oko 300 hiljada eura planirano je za finansiranje projekata po javnom pozivu iz novembra prošle godine. A, danas smo objavili javni poziv za dodjelu grant šeme u iznosu od 1,5 miliona eura. U narednom periodu, raspisaćemo još jedan konkurs za raspodjelu preostalih 1,5 miliona eura”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori je zaposleno 317 lica sa invaliditetom, kod 204 poslodavca.

On je podsjetio da je ZZZCG ustupio zgradu na Zabjelu u Podgorici, u kojoj će na 410 kvadratnih metara, pored Rehab centra biti smješten Centar za autizam, kao funkcionalni dio Kliničkog centra Crne Gore.

Savjetnik u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, Stanko Laković, istakao je da, kada je riječ o finansijskim aspektima ovog javnog poziva, minimalni iznos granta koji se može dodijeliti je 30 hiljada eura, dok je, kako je rekao, maksimalan iznos 70 hiljada eura.

“Moramo istaći da je obavezno sufinansiranje projekata, što znači da svaki podnosilac prijave mora obezbijediti sufinansiranje u minimalnom iznosu od pet odsto, od ukupno opravdanih troškova projekta”, objasnio je Laković.

On je kazao da je krajnji rok za podnošenje prijava 23. februar ove godine, navodeći da će svi podnosioci biti pismeno obavješteni o rezultatima ocjene njihove prijave.

Načelnica Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, Enesa Rastoder, ocijenila je da visok nivo nezaposlenosti lica sa invaliditetom nameće potrebu da se sredstva za finansiranje grant šema usmjere na one projektne aktivnosti, koje će rezultirati povećanjem zapošljivosti tih osoba.

Savjetnica u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, Gracijela Rakonjac, objasnila je da lice sa invaliditetom, kao učesnik projekta, ne može biti uključeno u više projekata.

“Lica sa invaliditetom, koja su uključena u projekte po javnim pozivima, od marta i avgusta 2017. godine, ne mogu biti uključena u projekte po ovom javnom pozivu. To je bitno, iz prostog razloga, da što veći broj lica sa invaliditetom uključimo kroz projekte koji će biti finansirani ovim javnim pozivom”, pojasnila je Rakonjac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније