Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

19. 04. 2018. 17:12 >> 17:57
1

BOGDANOVIĆ PORUČIO

"Cilj Zakona snaženje nezavisnosti Savjeta RTCG"

Vlada je posvećena snaženju normativno-institucionalnog okvira slobode medija, pa je već pokrenula izradu nacrta zakona o medijima, o izmjenama i dopunama Zakona o Radio Televiziji Crne Gore (RTCG), čiji je cilj osnaživanje instituta nezavisnosti Savjeta u postupku izbora i imenovanja članov kazao je ministar kulture, Aleksandar Bogdanović.

On je dodao da je cilj tih zakona dodatno usklađivanje okvira sa visokim međunarodnim standardima i dobrom praksom.

Bogdanović je rekao da je cilj Zakonu o RTCG, osnaživanje instituta nezavisnosti Savjeta u postupku izbora i imenovanja članova.

„Nedavno prezentovana Analiza medijskog sektora u Crnoj Gori sa preporukama za usklađivanje sa standardima Savjeta Evrope i Evropske unije (EU), sadržala je upravo većinu razloga zbog kojih se Vlada odlučila na izmjenu Zakona o medijima i Zakona o RTCG“, istakao je Bogdanović.

On je rekao da Izvještaj Evropske Komisije (EK) u dijelu koji se odnosi na oblast slobode izražavanja posmatraju sa posebnom pažnjom.

„Za svaku zemlju pristupnicu EU, pitanje slobode medija je od izuzetne važnosti, pa je tako razumljivo i poželjno interesovanje javnosti i svih subjekata medijskog sistema“, ocijenio je Bogdanović.

On je kazao da Izvještaj EK, Analizu Savjeta Evrope i izradu zakona posmatraju kao komplementarne procese u unapređenju ambijenta slobode medija, s obzirom na to da je većina datih preporuka već unijeta u nacrte tekstova zakona na kojima rade.

“Ovi tekstovi biće, svakako, predmet javne rasprave i odgovarajuće međunarodne ekspertize, čime želimo da otvorimo prostor svim zainteresovanim stranama da svojim sugestijama i prijedlozima doprinesu izradi što kvalitetnijih akata”, rekao je Bogdanović.

On je ponovio da sloboda medija, uz prava, podrazumijeva i odgovornosti.

“Tako da s pažnjom čitamo i ocjenu o potrebi odgovorne samoregulacije gdje EK navodi da “jedan dio odgovornosti u tom pogledu moraju da snose i sami mediji odnosno medijska zajednica”, zaključio je Bogdanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније