Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aida Rastoder, TVCG

06. 08. 2018. 19:53 >> 19:42
17

BOGDANOVIĆ SAOPŠTIO

CG proslavlja časne datume, PG skupština to nije

Ministarstvo kulture osudilo je najavu proslave stogodišnjice Podgoričke skupštine. Ministar Aleksandar Bogdanović saopštio je za TVCG da bi takva manifestacija predstavljala veličanje datuma nestanka Crne Gore. Istoričar Slobodan Čukić smatra da upravo zato, taj datum ne treba da slavimo.

Podgorička skupština označava potiranje svega što je simbolizovalo crnogorsko ime, kulturu i identitet, saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović. Zato bi, smatra ministar, proslava tog datuma dovela do novih društvenih podjela.

"Proslave tog i sličnog tipa nijesu orjentacija zvanične Crne Gore i zasigurno predstavljaju nastavak aktivnosti usmjerenih u cilju obnavljanja podjela u našem društvu, iz tog razloga najavu organizacije i proslave smatramo neumjesnom, ako nista drugo, a onda i zbog svih onih koji su u Crnoj Gori stradali tokom diktature koja je počela Podgoričkom skupštinom," saopštio je on.

I za istoričara Slobodana Čukića najava proslave stogodišnjice održavanja Podgoričke skupštine, je problematična. Čukić kaže da je srpska vojska došla tek nakon što su crnogorske komite oslobodile varošice na sjeveru i uspostavile vlast po važećem Ustavu.

"Čim su crnogorske komite završile sa oslobađanjem gradova, srpska vojska je razoruzala komite, pri čemu su crnogorske vođe ubijene pod sumnjivim okolnostima. Uspostavljeno je vanredno stanje, proglašena zabrana kretanja, u Podgorici je u narednim danima vrlo brzo organizovana Podgorička skupština."

Najava proslave samo je skretanje pažnje sa suštine, saopštio je Čukić.

"A to je da bi sadašnji državni vrh trebalo da uputi izvinjenje crnogorskom narodu za sva nepočinstva i zločinstva koja su počinjena od Podgoričke skupštine nadalje," rekao je Čukić.

Iz Ministarstva kulture podsjećaju da Crna Gora pamti i proslavlja časne datume i događaje iz prošlosti, a Podgorička skupština, kaže Bogdanović, nije jedan od njih.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније