Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

22. 09. 2018. 14:26 >> 14:10

PROJEKAT "MOJE DRVO"

Aplikacijom ćemo saditi drveće u Podgorici

Projekat "Moje drvo" snažan je iskorak u pravcu unapređenja životne sredine u glavnom gradu, jer se na sistematski način, uz savremene metode i učešće šire društvene zajednice obezbjeđuje uspjeh, istakao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković. Projekat predviđa i aplikaciju, uz čiju pomoć će građani moći da zasade svoje drvo na jednoj od pet lokacija u glavnom gradu.

Aplikacija će biti besplatna, a korisnici će na mapi moći da odaberu lokaciju i koje drvo žele da zasade. Nakon toga bilo kojom platnom karticom mogu izvršiti kupovinu, a novac ide na račun Zelenila, koje će i zasaditi drvo, nakon čega korisnik dobija obavještenje puš notifikacijom ili mejlom.

“Održavanje javnih zelenih površina u našem gradu je ozbiljan posao jer se radi se o površini od cc 11.000.000 m². Imajući u vidu obim posla kao i naše navike koje nisu uvijek onakve kakvi bi trebalo da budu, generalno stanje životne sredine u našem gradu je u ovom trenutku zadovoljavajuće. U protekle četiri godine smo formirali 120.000 m2 novih zelenih površina, usađeno je preko 8.000 sadnica, što formiranih odnosno odraslih, što sadnica za pošumljavanje, nastavljamo ulaganje u gradske parkove a u istom periodu smo dobili i 18 novih dječjih igrališta” istakao je Vuković i podsjetio da je Glavni grad usvojio niz dokumenata kojima se i legislativno uređuje ova oblast.

Kako je kazao, iako su sve to rezultati koji mogu služiti na ponos gradskoj upravi, trebalo bi biti realan i kazati da oni u značajnoj mjeri nijesu su uticali na percepciju naših građana koja je, po smatra Vuković, kada su ove teme u pitanju, dominantno determinisana gradnjom novih gradskih kvartova i blokova koji vrlo često oskudijevaju u ovim sadržajima.

“Mi upravo kroz ovakve aktivnosti pokušavamo da ublažimo posljedice možda pretjerane gradnje koja je karakterisala razvoj Podgorice u proteklih deceniju, deceniju i po. Takođe bi trebalo reći da sve ovo što smo radili u proteklom periodu nije bilo dovoljno da u značajnoj mjeri motivišemo naše sugrađane – prvo da promijene odnos prema životnoj sredini koji, ukupno gledano mislim da je loš, kao i da pomognu nama iz Glavnog grada da nešto učinimo zajedno za ovaj naš lijepi grad”, kazao je Vuković, saopšteno je iz Glavnog grada.

Izvršni direktor kompanije Amplitudo, koja je partner na projektu, Nenad Novović smatra da je garancija uspješnosti projekta to što svi partneri rade stvari koje najbolje znaju.

„Mi smo kao društveno odgovorna kompanija odlučili da doniramo ono što najbolje znamo, a to je izrada mobilne aplikacije i softerskog rješenja, dizajn i sve ostale stvari koje su u vezi sa tehnološkim dijelom. Kolege iz gradskog preduzeća Zelenilo donirale su i uložile u ekspertizu, znanje vezano za biljni fond. Vodili smo jako računa o tome koje su autohtone vrste stabala koje mogu da se posade na određenim lokacijama”, istakao je on.

Predstavnica preduzeća Zelenilo Radmila Vujošević je naglasila da će u ponudi biti 23 vrste stabala, a za projekat "Moje drvo" predviđena je sadnja 1.800 komada.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније