Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

12. 10. 2018. 17:18 >> 16:58
4

NURKOVIĆ ORAVU

EU da pomogne nastavak gradnje autoputa

Crna Gora očekuje podršku Evropske unije (EU) u nastavku gradnje autoputa Bar-Boljare, kazao je ministar saobraćaja Osman Nurković.

On je sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivom Oravom razgovarao o najvažnijim infrastrukturnim projektima u oblasti saobraćaja, dinamici realizacije. Akcenat je bio na autoputu Bar Boljare kao najvažnijem projektu u novijoj istoriji Crne Gore.

Kako je saopšteno iz ministarstva saobraćaja, Nurković je naglasio da očekuje podršku Evropske Unije u nastavku realizacije projekta autoputa Bar-Boljare. On je podsjetio koji je na ministarskom sastanku EU-Kina u julu ove godine, autoput kroz Crnu Goru definisan kao jedan od prioritetnih projekata u okviru platforme povezivanja EU-Kina.

"Autoput Bar-Boljare je i sa strane EU označen kao jedan od prioritetnih projekata koji se nalaze u zoni koridora Bliski Istok - Istočni Mediteran na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju.

Nurković je, kako se dodaje, podsjetio da autoput Bar-Boljare, kao dio SEETO putnog pravca 4, nakon indikativnog proširenja TEN-T mreže 2015. godine predstavlja produžetak koridora Bliski Istok - Istočni Mediteran na Zapadni Balkan.

"Očekujemo podršku Delegacije EU u Crnoj Gori kako bi poziv da ispolje svoje interesovanje za realizaciju ostalih dionica došao do što većeg broja evropskih kompanije čije prisustvo smatramo veoma važnim i želimo da osiguramo na realizaciji projekta autoputa Bar-Boljare, nastavljajući na neki način tradiciju, jer je kod realizacije prioritetne dionice nadzor povjeren francusko-italijanskom konzorcijumu INGEROP-GEODATA, a pravni konsultant je bila rumunska kompanija TUCA-SBARCEA", zaključio je Nurković.

Orav uz zahvalanost na ukazanoj prilici da sa ministrom razgovara o saradnji u oblasti saobraćaja, istakao da EU godišnje u Crnoj Gori troši 35 miliona eura. Značajan dio tog novca kako je kazao odnosi se na saobraćajnu infrastrukturu.

"Na kraju sastanka je izražena obostrana spremnost i želja za dalje unapređenje saradnje, ali istaknut je i značaj jačanja kadrovskog potencijala, što se procijenjuje kao posebno važan razvojni faktor nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније