Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 08. 2013. 10:51 >> 10:51
31

ULJAREVIĆ O JEZIKU

Srpski da bude ravnopravan

Direktor Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević kazala je da se zalaže za ravnopravnost srpskog jezika, ali da ne podržava način na koji su to pitanje pokušali da riješe političari.

 


"Kada je riječ o ravnopravnosti srpskog jezika i traženju rješenja da se to praktično primijeni ja to podržavam. Međutim, ne mogu podržati način na koji su to pitanje pokušali da riješe političari", rekla je Uljarević, prenosi Portal In4s.

Ona je ocijenila da je pitanje jezika u Ustavu riješeno na vrlo loš način, navodeći da političari zagovoraju razne opcije koje nijesu realno ostvarive, a kao jedan od primjera navodi neustavno dogovaranje o jeziku, koje su 2011. godine potpisali tadašnji premijer Igor Lukšić i lideri opozicije.

"Naime, Ustav je riješio ovo pitanje na vrlo loš način i osim toga normu napravio praktično nepromjenjivom. Oni koji su dali značajan doprinos setu loših ustavnih rješenja danas licemjerno barjače javnom scenom zagovarajući razne opcije, ali ne i realno ostvarive. Jedno od tih prevarnih rješenja je bilo i neustavno dogovaranje o jeziku, nakon koga je nastavljena izborna predstava sa ishodom jedan u jedan", smatra Uljarević.

Uljarević je istakla da se rješenje nalazi u nabrajanju manjinskih naroda u Crnoj Gori, kako bi se znalo ko su manjinski a ko konstitutivni narodi, a, kako kaže, shodno tome bi svi narodi imali ravnopravnost svojih jezika. Tim rješenjem crnogorski i srpski bi bili ravnopravni sa istom lingvističkom osnovom.

"Vaši napori su opravdani u opštem smislu, ali ja lično mislim da se rješenje nalazi u nabrajanju manjinskih naroda u Crnoj Gori koje bi dalo osnovu da se prestane sa nepristojnim političkim manipulacijama, jer bi tada znali ko su manjinski a ko konstitutivni narodi i shodno tome bi svi narodi imali ravnopravnost svojih jezika, a crnogorski i srpski bi bili ravnopravni sa istom lingvističkom osnovom. Mislim da negdje u ovom prostoru treba tražiti konačno rješenje na dobrobit svih nas koji istu sudbinu dijelimo", zaključila je Uljarević.

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније