Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ PR Centar ]

23. 10. 2018. 11:53 >> 11:32
3

ŠETNJA 17.NOVEMBRA

"Ne ljubimo lance" slogan Montenegro prajda

"Ne ljubimo lance" slogan je šestog Montenegro prajda, koji će biti održan 17. novembra u Podgorici, a organizatori su poručili da LGBTIQ osobe traže da se osjećaju slobodno, bezbjedno i da žive bez straha, nasilja i diskriminacije.

Član Organizacionog odbora Montenegro prajda Danijel Kalezić je na pres konferenciji, koju je organizovala LGBTIQ asocijacija Kvir Montenegro, kazao da je ova godina jedna od najznačajnijih za ljudska prava lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, inter i kvir osoba u Crnoj Gori.

„Šesti Montenegro prajd održava se uoči usvajanja Zakona o životnim zajednicama lica istog pola, te usvajanja nove petogodišnje Strategije za unapređenje kvaliteta života“, rekao je Kalezić.

Iako su, kako je ukazao, zabilježeni određeni pozitivni pomaci kada je u pitanju poštovanje osnovnih ljudskih prava, LGBTIQ osobe su, kako je dodao, i dalje suočene sa nasiljem, diskriminacijom, predrasudama „i porobljavanjem ustaljenim društvenim normama i nemilosrdnim pokušajima guranja među četiri zida“.

„Naša sloboda jeste i mora biti svuda. U svakom trenutku i na svakom mjestu. Ovim prajdom mi tražimo ono što nam pripada, a to su jednaka osnovna ljudska prava i jednak tretman. Tražimo da se osjećamo slobodno i bezbjedno i živimo svoje živote bez straha, nasilja i diskriminacije“, poručio je Kalezić.

On je kazao da je neophodno adekvatno i blagovremeno procesuiranje svih slučajeva koji su počinjeni iz mržnje prema LGBTIQ osobama.

„Mi zahtijevamo usvajanje Zakona o životnim zajednicama lica istog pola i očekujemo podršku i glas za ovaj zakon od svih poslanika i poslanica crnogorskog Parlamenta, a čiji je glavni zadatak da rade za dobro svih građana i građanki naše zemlje“, kazao je Kalezić.

Organizacioni odbor Montenegro prajda, kako je istakao, zahtijeva usvajanje kvalitetne Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba čije mjere i aktivnosti će, kako je pojasnio, imati direktan pozitivan uticaj na njihove svakodnevne živote.

On je kazao da na prajdu očekuju građanke i građane Podgorice i Crne Gore, predstavnike svih političkih partija, članove i članice Vlade, svih institucija, gradonačelnika Podgorice, kao i predstavnike ostalih gradova.

„Očekujemo da zajedno pokažemo da ne ljubimo lance i da poštujemo kulturu borbe za osnovnu slobodu i osnovna ljudska prava. Što se same maršrute tiče, Organizacioni odbor blisko sarađuje sa Upravom policije Crne Gore - Centrom bezbjednosti Podgorica na određivanju maršrute ovogodišnje Povorke i njenom dodatnom unapređenju u odnosu na prethodnu godinu“, rekao je Kalezić.

Organizacioni odbor će, kako je dodao, o maršruti obavijestiti javnost nakon donošenja finalne odluke.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније