Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

09. 11. 2018. 18:09 >> 17:45

KVIR MONTENEGRO

Građani dužni da očuvaju tradiciju prkosa

Građani Crne Gore dužni su da očuvaju tradiciju ponosa i prkosa, koja podsjeća na zajedničku borbu protiv opresije, nametanja, porobljavanja i nasilja, poručili su iz Crnogorske LGBTIQ asocijacije Kvir Montenegro.

Kako je saopšteno, šesti Montenegro prajd, koji će biti održan 17. novembra, organizuje se u trenutku kada svijet ponovo živi u atmosferi rastućeg populizma, fašizma, nacizma, antisemitizma, mizoginije i homofobije.

Iz asocijacije Kvir Montenegro kazali su, povodom 9. novembra, Dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, da smo svi dužni da podsjećamo na taj krvavi datum iz istorije svijeta.

“Ne treba zaboraviti horore koji su se desili i dozvoliti da se oni ponove”, rekli si uz Kvira.

Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se u znak sjećanja na Kristalnu noć 1938. godine, kada se širom Njemačke desio progon jevrejskih građana i građanki i započeo Holokaust.

“Danas treba biti na oprezu i prkosno se suprostaviti svim oblicima fašizma, ne dozvoliti da nas iko ugnjetava, porobljava, diskriminiše, maltretira samo zato što se ne uklapamo u ustaljene društvene kalupe”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da Crna Gora ima tradiciju ponosa i prkosa, koja podsjeća na zajedničku borbu protiv opresije, nametanja, porobljavanja i nasilja.

“Lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe su dio ove tradicije. Mi ne ljubimo lance”, poručili su iz Kvir Montenegra.

Kako su rekli, odbijaju da se pokore društvenim pritiscima i normama koji traže da budu nešto što nijesu i da živi u sramu i skrivanju.

Prema njihovim riječima, povorka Ponosa je poziv svima da ujedinjeno, 17. novembra, ali i svakog sljedećeg dana, prkosno kažu ne fašizmu, nacizmu, populizmu, mizoginiji, antisemitizmu, homofobiji i transfobiji.

“Crnogorskom Povorkom Ponosa ove godine poručujemo - živimo svoje živote slobodno, budimo ponosni na svoj identitet i ne ljubimo lance”, kazali su iz asocijacije Kvir Montenegro.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније