Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

20. 02. 2019. 11:23 >> 10:56
53

MARKOVIĆ ZATRAŽIO

Obustaviti izgradnju vrtića u Baru

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković zatražio je od Uprave javnih radova da raskine ugovor o gradnji vrtića u Baru i uredi postojeću lokaciju zasađivanjem 90 čempresa.

Marković je naglasio da je u momentu dogovaranja finansijskog aranžmana opština već imala opredijeljenu lokaciju kroz važeći detaljni urbanistički plan, na koji u toku javne rasprave nije upućena nijedna primjedba sa bilo koje strane za njenu namjenu, te je tek u fazi pripreme lokacije za početak radova pokrenuta inicijativa za zabranu radova, koja je rezultirala i građanskim protestima.

„Vjerovali smo da emocije nijesu iznad potrebe da ulažemo u budućnost, a kao odgovorna vlada željeli smo najbolje uslove za djecu u Baru. Bili smo ubijeđeni da u Crnoj Gori ne može biti razlika pa ni politike kada radimo u interesu generacija koje dolaze“, kazao je premijer.

Građanski otpor ispolitizovan ali nećemo protiv volje građana

On je saopštio da mu je žao što jedan broj građana Bara nije prepoznao namjeru da se obezbijedi kvalitetnije odrastanje njihove djece i unučadi.

„Naprotiv, građanski otpor projektu je prerastao u političku platformu od koje se nijesu ogradili organizatori. Kako god, ova Vlada neće raditi protiv volje građana, a posebno nećemo vrtiće graditi uz policijske kordone. Izvući ćemo nauk iz ove situacije, a to je da ponekad opredjeljenje da gradimo vrtić na planskoj lokaciji nije garancija da građani to žele", naglasio je Marković.

Novac će se preusmjeriti za vrtić u nekom drugom gradu

Kako je kazao, Ministarstvo prosvjete će u saradnji sa kreditorom preusmjeriti iznos od dva i po miliona eura za gradnju objekata iste namjene u nekom drugom gradu, gdje imamo spremnu dokumentaciju, tamo gdje postoji saglasnost o zajedničkom interesu.

Marković je istakao da odabir nove lokacije u Baru zahtijeva složene i duge procedure, pa je zamolio građane za strpljenje dok se stvore planski, projektni i drugi uslovi za gradnju novog vrtića.

„Opština Bar ima veoma izražen problem nedostatka prostora u predškolskim ustanovama. Za dvije školske godine broj djece u vrtićima je povećan za 50 odsto. Naime školske 2015/2016, u Baru je upisano 940 djece, a ove školske godine već 1.391 dijete“, rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je podsjetio da je, prepoznajući problem nedovoljnih prostornih kapaciteta u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori, prethodna Vlada sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope u decembru 2013. potpisala Ugovor o kreditnom aranžmanu vrijedan 10 miliona eura za izgradnju sedam vrtića. Ukupna vrijednost projekata sa učešćem države je 17 miliona eura.

 

Пратите нас на

Коментари53

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније