Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 02. 2019. 20:12 >> 19:40

DARMANOVIĆ U ŽENEVI

Saradnjom do poštovanja ljudskih prava

Vlada Crne Gore posvećena je promociji i zaštiti ljudskih prava na nacionalnom i međunarodnom nivou, kazao je ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović u Ženevi. On je istakao da u vremenima brojnih kriza, kontinuiranog kršenja ljudskih prava, rastućeg radikalnog ekstremizma, jedino koordiniranom akcijom svih međunarodnih aktera i multilateralnom saradnjom možemo postići univerzalno poštovanje ljudskih prava i osigurati održivi razvoj, mir i bezbjednost.

Darmanović je danas učestvovao na segmentu na visokom nivou 40. zasjedanja Savjeta za ljudska prava, u Ženevi.

"Vlada Crne Gore posvećena je promociji i zaštiti ljudskih prava na nacionalnom i međunarodnom nivou" kazao je ministar, izrazivši snažnu podršku radu Kancelarije Visoke komesarke za ljudska prva, njenom integritetu i nezavisnosti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova Darmanović je istakao je da u vremenima brojnih kriza, kontinuiranog kršenja ljudskih prava, rastućeg radikalnog ekstremizma, jedino koordiniranom akcijom svih međunarodnih aktera i multilateralnom saradnjom možemo postići univerzalno poštovanje ljudskih prava i osigurati održivi razvoj, mir i bezbjednost.

"Darmanović je ukazao na posvećenost Vlade jačanju nacionalnog dijaloga o ljudskim pravima kao i na ostvareni napredak u domenu promocije i zaštite ljudskih prava u Crnoj Gori, naročito prava ranjivih grupa, žena, djece, LGBT osoba, manjina, starijih i osoba sa invaliditetom. Na toj liniji, ukazao je na značaj ispunjavanja obaveza na međunarodnom planu te izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora pilot zemlja za uspostavljanje mehanizma za praćenje i implementaciju preporuka dobijenih od strane UN tijela za ljudska prava", navodi se u saopštenju.

Crnogorski šef diplomatije imao je i odvojeni susret sa predsjednikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peterom Maurerom.

"Tokom sastanka, pozdravljena je uloga ICRC kao ključne organizacije za adresiranje narastajućih humanitarnih potreba koje predstavljaju jedan od prioritetnih izazova sa kojima se suočava međunarodna zajednica. Istaknuta je potreba snažnije međunarodne saradnje u cilju nesmetanog pristupa humanitarne pomoći ugroženim područjima", navodi se u saopštenju.

Darmanović je, kako se dodaje, podvukao značaj koji Crna Gora posvećuje tom pitanju i ukazao na brojne aktivnosti koje su u prethodnom periodu realizovali Vlada i nacionalno društvo Crvenog krsta.

"Prenio je spremnost za dodatno snaženje saradnje sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i podršku dijalogu za dalje jačanje međunarodnog humanitarnog prava u univerzalnom formatu. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o regionalnim naporima za rješavanje pitanja nestalih lica, što je podržano na najvišem nivou potpisivanjem Deklaracije o ulozi države 2014. godine, kao i Zajedničke deklaracije o nestalim osobama u okviru Berlinskog procesa 2018. godine", navodi se u saopštenju.

Maurer je pozdravio aktivnosti Vlade Crne Gore na finalizaciji uspostavljanja Komisije za humanitarno međunarodno pravo, kao i humanitarnu pomoć pruženu u periodu kriza i kontinuirani doprinos kao faktora stabilnosti u regionu.

Na marginama 40. zasjedanja Savjeta za ljudska prava ministar Darmanović se sastao i sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Katara Mohamedom bin Abdulrahmanom Al-Tanijem.

"Istaknuto je zadovoljstvo tradicionalno dobrim prijateljskim odnosima dvije zemlje kao i spremnost za dodatno snaženje bilateralne saradnje, naročito u oblasti ekonomije, turizma, obnovljive energije i avio saobraćaja", kazali su iz ministarstva.

U razgovoru sa hrvatskom ministarskom vanjskih i evropskih poslova Marijom Pejčinović Burić ponovljen je interes za daljim snaženjem saradnje na bilateralnom planu, kao i spremnost za unapređenje saradnje kroz regionalne forume i na međunarodnom nivou.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније