Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

11. 03. 2019. 17:15 >> 16:40

ZA VEĆU BEZBJEDNOST

Crna Gora dobila bazu podataka puteva

Projektom Razvoj baze podataka puteva, koji je završen, stiču se uslovi za poboljšanje bezbjednosti na putevima u Crnoj Gori što će za posljedicu imati smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, ocijenjeno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

 

Projektom su, kako je saopšteno iz Ministarstva, prikupljeni i obrađeni podaci 1.783 kilometara magistralnih i regionalnih puteva, i na taj način uspostavljen kompjuterizovan sistem upravljanja mrežom državnih puteva.

 Generalna direktorica za međunarodnu saradnju i EU fondove u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Emina Mujević Kara, istakla je da se stiču uslovi za poboljšanje bezbjednosti na putevima u Crnoj Gori, što će u krajnjem za posljedicu imati smanjenje broja saobraćajnih nezgoda.

 Zamjenica šefa odsjeka za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Audrone Urbonaviciute, naglasila je da će Unija nastaviti da bude glavni partner Crne Gore kada je u pitanju nastojanje da se sektor drumskog saobraćaja učini modernijim, korisnijim i bezbjednijim za sve njene građane.

 Pomoćnik direktora Uprave za saobraćaj, Ervin Adrović, kazao je da za kvalitetno upravljanje državnim putevima, kako održavanje i poboljšanje postojećih tako i izgradnju novih, neophodno centralizovano, organizovano prikupljanje.

 Prema njegovim riječima, potrebna je i analiza i čuvanje podataka o državnim putevima, putnim objektima, saobraćajno tehničkoj opremljenosti puteva, njihovom stanju i saobraćaju na njima.

Koordinator projekta - predstavnik SPEA Engineering, Lorenzo de Angelis, istakao je da je glavni cilj projekta bio razvoj sistema podrške za upravljanje, u skladu sa najnaprednijim međunarodnim standardima, konfigurisan i popunjen podacima o crnogorskoj infrastrukturnoj mreži kako bi se omogućio trenutni početak procesa upravljanja zasnovanog na upotrebi tih sistema.

 Ugovor o sprovođenju projekta potpisan je 21. novembra 2017. godine sa kompanijom SPEA ENGINEERING.

 Projekat se finansira iz sredstava EU, u okviru Godišnjeg akcijskog programa IPA-e za 2014. godinu.

 Vrijednost ugovora je 356,8 hiljada eura, od kojih je doprinos EU 303,3 hiljada eura, dok je nacionalno učešće 53,5 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније