Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

09. 05. 2019. 11:13 >> 11:11

HERCEG NOVI

Trodnevna proslava Svetog Leopolda Mandića

Povodom praznika Svetog Leopolda Bogdana Mandića, u hercegnovskom Župnom uredu osmislili su trodnevni program, koji je počeo danas i trajaće do nedelje na Dan ovog velikog katoličkog svetitelja i rođenog Novljanina koji je život posvetio humanizmu i ekumenizmu.

U čast Sv. Leopolda od 9. do subote 11. maja biće obavljena krunica, litanije i devetnica sa početkom u 17 sati i 30 minuta. Sveta Misa biće služena u Crkvi Sv. Jeronima u Starom gradu, sa početkom u 18 sati. Zadnjeg dana trodnevnice, u subotu, biće služena večernja molitva u čast Sv. Leopolda.

U nedelju, 12. maja na dan Sv. Leopolda biće služene svete mise: u 8 sati u Crkvi Sv. Leopolda, u 10 sati u Crkvi Sv. Jeronima.

Svečanu misu u 18 sati služiće don Pavao Medač. Nastupiće župni hor Sv. Nikole iz Cavtata.

Sveti Leopold je rođen 1886. godine u Herceg Novom, kao Bogdan Mandić , a umro je u Padovi 1942. godine. Bio je poznat po zalaganju za jedinstvo hrišćana.

Kanonizovan je i proglašen svecem 1983. godine. Tijelo Sv. Leopolda Mandića preneseno je iz Padove u njegov rodni Herceg Novi, gdje je bilo dočekano 15. septembra 2017. godine, uz prigodne sakralne ceremonije i izloženo u staklenom kovčegu u Parku Boka.

Ceremoniju tokom dva dana boravka relikvije sveca u Herceg Novom ispratio je veliki broj vjernika , mještana i gostiju. Park koji se nalazi između zgrade Pošte i crkve Sv. Antuna koji je katolička crkva poklonila Herceg Novom od 2017. nosi ime Sv Leopolda.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније