Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina biznis, objavila B.B. ]

24. 05. 2019. 15:03   >>  15:03 1

MANS PONOVO ZATRAŽIO

Vlada da objavi glavni projekat autoputa

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je Vladu da objavi glavni projekat autoputa, kako bi se konačno saznalo šta je plaćeno 809 miliona eura, za koliko je ugovorena gradnja prioritetne dionice Smokovac - Mateševo.

"Nakon što je sa kineskom kompanijom 'China Road and Bridge Corporation' (CRBC) potpisan i peti aneks ugovora o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa za navodne naknadne radove, smatramo da je krajnje vrijeme da Vlada objavi glavni projekat te investicije", rekli su predstavnici MANS-a.

Oni su podsjetili da je Vlada u četvrtak usvojila novi, peti aneks ugovora, koji se odnosi na trajno napajanje električnom energijom, odnosno postavljanje kablovske kanalizacije na otvorenoj trasi i mostu Moračica, u iznosu od 4,83 miliona eura.

Iz MANS-a su dodali da je svega nekoliko sedmica ranije usvojen četvrti aneks, kojim je definisano da će građani za vodosnabdijevanje puta dati dodatnih 14,2 miliona eura.

"Prije toga smo saznali da petlja Smokovac i pristupni putevi nijesu ni razmatrani prilikom ugovaranja cijene od 809 miliona, pa i to moramo dodatno da platimo najmanje 30 miliona eura", naveli su iz MANS-a.

Oni smatraju da je takvo dodavanje navodnih "naknadnih radova", koji nijesu dio glavnog projekta direktna posljedica hronične netransparentnosti koja prati projekat gradnje autoputa.

"To je posljedica hronične netransparentnosti gradnje autoputa, počev od potpisivanja kada je tadašnji ministar saobraćaja Ivan Brajović odbio da pruži osnovne informacije o ekonomskoj računici, pa sve do ministra Osmana Nurkovića koji ne želi da saopšti šta smo dobili za kredit od 809 miliona eura", kazali su predstavnici MANS-a.

Oni su podsjetili da je MANS od početka realizacije projekta gradnje autoputa tražio da se uspostavi nezavisna kontrola, ne samo nad trošenjem kredita, već i realizacije ugovora o izgradnji.

"Umjesto toga, dobili smo nekoliko državnih komisija koje su se zavjetovale na ćutanje o kontroli projekta, pa samim tim nije neobično da je država navodno ugovorila izgradnju puta bez pristupnih saobraćajnica, priključaka na petlju, same petlje, bez vodosnabdijevanja i elektro-mreže", rekli su iz MANS-a.

Oni smatraju da će sve što nedostaje prvoj dionici autoputa i dalje biti nepoznanica, jer Vlada uporno odbija da objavi ključna projektna dokumenta koja mogu dati odgovor na to pitanje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније