Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

17. 06. 2019. 20:01 >> 20:09

ZA TRI SEDMICE

Na grčko-albanskoj granici pronašli 400 migranata

Albanska granična policija i pripadnici misije Fronteks na grčko-albanskoj granici za tri sedmice otkrili su oko 400 migranta u zelenom pojasu na toj graničnoj liniji.

Kako prenosi Tanjug, od ukupno 400 migranata, njih 253 dobrovljno se vratilo nazad u Grčku, dok su ostali nakon izvršenih provjera i davanja izjava u albanskoj Upravi za granicu i migracije transportovani u Centar za azil Babru, nadomak Tirane.

Direktor albanskog Odeljenja za granicu i migracije Eduard Merkaj kazao je da je misija Fronteks već pokazala prve rezultate, koja je počela sa svojim aktivnosti na grčko-albanskoj granici 22. maja.

"Većina tih migranata, koji apliciraju za azil, čine zloupotrebe, jer pokušavaju da pobjegnu. To najčešće rade kako bi otišli u Crnu Goru, a u posljednje vrijeme i ka Kosovu“, rekao je Merkaj.

On je naveo da se glavne tačke iz sporazuma između albanske policije i Fronteksa realizuju veoma dobro i najavio da će svoje oficire uputiti i neki od susjeda.

„Kolege iz Crne Gore, Makedonije i na Kosovu čekaju da vide pozitivne korake što će ova operacija preuzeti u smjeru smanjenja nelegalne migracije. Oni takođe mogu da pošalju svoje oficire, koji će biti u statusu posmatrača“, istakao je Merkaj.

Nedavno je albanski ministar unutrašnjih poslova Sander Leši kazao da je broj migranata u prošloj godini godini za šest puta povećan u odnosu na 2017, kao i da se takva pojava ponavlja i ove godine.

Prošle godine zabilježen je rekordan broj migranata koji su zatražili azil u Albaniji, odnosno čak 4.095, uglavom Sirijci, u odnosu na 2017. kada je taj broj iznosio samo 307.

Zatvaranje balkanske rute koja je prolazila kroz Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku je povećala broj migranata koji prolaze kroz Albaniju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније