Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

04. 07. 2019. 18:39 >> 18:35
1

STUDENTSKA INICIJATIVA

"Ne ukidajte predmete opšte kulture"

Studentska inicijativa apelovala je na Ministarstvo prosvjete da ne ukida predmete kao što su sociologija i istorija u stručnim školama, jer bi ubrzo, kako navode, smisao postojanja Filozofskog fakulteta UCG bio doveden u pitanje. Takođe su predložili Ministarstvu da uvede građansko obrazovanje kao obavezan predmet u svim osnovnim i srednjim školama.

"Predmeti opšte kulture kao što su sociologija i istorija treba da budu izučavani u svim osnovnim i srednjim školama kao obavezni predmeti. Sociologija uči djecu kako funkcionišu odnosi u društvu, objašnjava određena ponašanja i uz pomoć tog znanja učenike sprema za život i buduće prepreke. Svako ko je dio kolektiva i ko će raditi u kolektivu mora poznavati osnove sociologije", navodi se u saopštenju koje potpisuje predstavnik Studentske inicijative Vuk Vujisić.

Oni navode da je besmislen argument da se odluka o ukidanju tih predmeta donosi zarad usklađivanja sa tržištem rada. Smatraju da kad bi obrazovni sistem Crne Gore usklađivali sa tržištem rada Crne Gore mogli bi zatvoriti preko 80 % fakulteta društvenih nauka.

"Svako mora imati pravo na opšte obrazovanje, učenici ne posjeduju dovoljno opšteg obrazovanja ni na kraju srednje škole, a da ne govorimo o građanskoj i političkoj pismenosti", naveli su oni.

Apeluju na Ministrastvo prosvjete i da uvede građansko obrazovanje kao obavezan predmet u svim osnovnim i srednjim školama, kako bi mladi ljudi postali svjesni i političko pismeni građani.

"Samo tako možemo graditi i unaprijeđivati odgovorno građansko društvo, kakvom kao država za sada deklerativno težimo. Funkcija obrazovanja nije da proizvodimo ,,Luče,, i društvene zombije već politički pismene i socijološki svjesne odgovorne građane", navodi se u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније