Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 09. 2013. 15:19 >> 20:13
1

KOMEMORACIJA

Crna Gora Rotkoviću duguje mnogo

U službu svoje zemlje, doktor Radoslav Rotković stavio je svoje djelo. Ne samo posljednje decenije 20. i prve 21. vijeka, koje su bile pune izazova i lomova na Balkanu, već od samih svojih početaka, saopšteno je na današnjoj komemoraciji održanoj u Herceg Novom, gdje će Rotković u 17 sati biti sahranjen.

Iza njega je ostalo četrdeset tomova impozantnog i raznorodnog djela, nastalih tokom šest decenija plodnog rada i ukupnog prisustva na crnogorskoj i jugoslovenskoj kulturnoj i javnoj sceni, kazao je njegov prijatelj, književnik Miraš Martinović.

„Istorija nije uvijek ono što znamo, što učimo. Tako se pokazalo i sa crnogorskom istorijom, u kojoj su mnoge crne rupe, mnoge praznine, krivotvorenja, i podmetanja. Krupan zadatak, da osvijetli te crne rupe, da popravi iskrivotvorene činjenice, da vrati čitave dinastije, koje su iz istorije, iz nauke i nastave, bile protjerane (kakav je slučaj sa Vojisavljevićima koje nam je Rotković vratio u istoriju kapitalnom studijom koja tu dinastiju osvjetljava sa svih aspekata) veliki su zadaci koje je on za svoga život, a u našem vremenu, kao naš savremenik, ispunio. Uspostavljajući na više mjesta, i kroz više epoha, prekinuti kontinuitet postojanja crnogorskog naroda, njegove duhovnosti i njegove istorije. Učinio je to, između ostalih svojih djela, i kroz četvortomnu ILUSTROVANU ISTORIJU CRNOGORSKOG NARODA“, istakao je Martinovioć.

„To što je Rotković uradio za jedan ljudski vijek, potrebna su i tri ljudska vijeka. Dr Rotković je prvi pisac ISTORIJE CRNOGORSKE KNJIŽEVNOSTI, od njenih početaka do Njegoša“.

Martinović je podsjetio i na Rotkovićev politički angažman, u Liberalnom savezu od početka, a kasnije i u Liberalnoj partiji Crne Gore, kao i na njegova još neobjavljena djela.

„Rotković je bio veliki erudita, poliglota, renesansni čovjek, u najboljem smislu. A uz to dobar i pouzdan prijatelj, brižan suprug i otac, dobar komšija. Jednako je pažnju poklanjao malim, koliko i velikim stvarima. Običnim i svjetskim temama. Kao blizak prijatelj, dugujem mu ličnu zahvalnost. Posebno, Veliku zahvalnost duguje mu Crna Gora i crnogorski narod, kao i svi narodi i kulture, na ovim i širim prostorima. Istom mjerom, kao svoju, on je doživljavao kulture i duhovna dostignuća drugih naroda. Zbog političkih stavova, često su znali da mu pripisuju ono što on nije bio. Vrijeme će i to demantovati, kao što je mnogo toga već demantovalo“, poručio je Martinović.

Generalni sekretar SDP-a Crne Gore, Borislav Banović, kazao je da je dr Radoslav Rotković jedan od rijetkih koji je shvatao svu kompleksnost, svu težinu i dugotrajnost emancipacije crnogorskog naroda, crnogorskog građanskog društva i nezavisne Crne Gore.

„Jedan je od rijetkih koji je vođen tim saznanjem bio spreman na svaku ličnu žrtvu i puni lični angažmanu dostizanju tih ciljeva. Njegova uloga u razvoju crnogorske emancipatorske misli i pokreta, njegov uticaj na čitav niz savremenih crnogorskih intrelektulaca i političara srednje i mlađe generacije tako je dragocjen, nezamjenljiv“, istakao je Banović.

On je dodao i da je Radoslav Rotković učinio veliku čast Socijaldemokratskoj partiji kada je postao njen član.

Rotković, koji je bio i prvi urednik TV Titograd, umro je prije dva dana u 86. godini života, u risanskoj bolnici, a biće sahranjen kod crkve Sv. Spasa, na Toploj.

Tekst i foto: Radio Jadran

Nevenka Macan, Televizija Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније