Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B.

18. 09. 2019. 18:34   >>  18:35

POTPISAN MEMORANDUM

Crna Gora će dobiti Muzej policije

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović potpisali su danas na Cetinju Memorandum o saradnji u realizaciji projekta organizacije Muzeja policije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, potpisivanje Memoranduma nastavak je saradnje započete 2015. godine, ali i konkretizacija dosad preduzetog na planu ideje o uspostavljanju muzejskog sadržaja kakav već postoji u drugim državama.

Aktivnosti na uspostavljanju te jedinice, uz ostalo, podrazumijevaće obezbjeđivanje uslova za sakupljanje, čuvanje, zaštitu, istraživanje, stručnu i naučnu obradu, dokumentovanje, sistematizovanje u zbirke, prezentaciju i valorizaciju muzejskog materijala koji se odnosi na istorijat i savremenu ulogu Policije Crne Gore.

"Dosadašnje aktivnosti na organizovanju Muzeja crnogorske policije, uključujući pritom i činjenicu da je već obezbijedjen i prostor, rezultirale su i današnjim potpisivanjem memoranduma, kojim ujedno počinje i završna faza pripreme dokumenata potrebnih za organizovanje buduće muzejske jedinice. Pred nama je zajednički rad na akcionom planu, obrazovanju stručnog tima za izradu elaborata opravdanosti i izradi tematsko-ekspozicionog plana koji treba da obuhvati arhitektonsko - dizajnerske poslove u enterijeru objekta namjenjenog za budući muzej", kazao je ministar Bogdanović nakon potpisivanja dokumenta.

Ministar Nuhodžić kazao je da projekat ima za cilj sakupljanje, čuvanje, zaštitu i prezentaciju muzejskog materijala, koji se odnosi na istorijat Policije, njenu ulogu i značaj u društvu.

"Pored toga što će Muzej biti mjesto čuvanja baštine policijske profesije, biće i mjesto koje će imati edukativni i obrazovni karakter, ali i mjesto susreta policije i građana, što će doprinijeti jačanju veze sa građanima, a samim tim, i jačanju povjerenja građana u rad Policije“, saopštio je ministar Nuhodžić.

Miranović je kazala da se osnivanjem Muzeja policije iskazuje poštovanje prema segmentu tog nasljeđa duboko ukorijenjenom u kulturno istorijskim faktima.

Aktivnosti predviđene Memorandumom biće sprovodjene u skladu sa relevantnim propisima, a u prvom redu sa Zakonom o kulturi i Zakonom o muzejskoj djelatnosti.

Do sada je sakupljen određen broj predmeta i dokumenata koji predstavljaju osnov za razvoj budućih muzejskih zbirki, a Vlada Crne Gore je u aprilu 2016. godine obezbijedila prostor, odnosno objekat u neposrednoj blizini zgrade MUP-a, za potrebe rada buduće muzejske jedinice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније