Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

04. 10. 2019. 17:50 >> 17:47

GLAVNI GRAD

Reciklaža vozila predstavljena na Danima nauke

Glavni grad Podgorica i ove godine je učestvovao u festivalu Otvoreni dani nauke, predstavljanjem Pogona za tretman vozila van upotrebe. Oko 100 učenika posjetilo je pogon koji se nalazi u okviru Regionalnog reciklažnog centra na deponiji "Livade" i posjeduje najsavremeniju opremu za obradu ove vrste opasnog otpada.

"Cilj nam je bio da ih upoznamo sa problemima koje donosi nepravilo odlaganje i prerada vozila van upotrebe, da podstaknemo njihovo kritičko i sveobuhvatno razmišljanje i ukažemo na neophodnost poštovanja načela održivog razvoja i očuvanja životne sredine", saopšteno je iz Glavnog grada.

Učenicima su stručna lica zaposlena u pogonu objasnila na koji način funkcioniše postrojenje, ali i koji je značaj pravilnog tretmana vozila van upotrebe.

Takođe, prezentovana im je svaka od faza tretmana, od prijema otpadnog vozila od njegovog vlasnika, elektronskog evidentiranja vozila, sa unošenjem podataka o vlasniku vozila, kao i samom vozilu, njegove dekontaminacije odnosno uklanjanja svih tečnosti iz vozila, do demontaže i presovanja.

Iz Glavnog grada napominju da većina selektiranih materijala iz otpadnih vozila imaju svoju tržišnu vrijednost (gvožđe, čelik, aluminijum, bakar, dio plastike) i mogu se ekonomski valorizovati. Gume se deponuju na posebno ograđenom prostoru, dok se tekstil i druge vrste materijala koje pripadaju komunalnom otpadu zbrinjavaju u sanitarnoj kadi.

Podsjećaju da je pogon za čiju izgradnju je grad izdvojim milion eura, otvoren krajem septembra 2010. godine.

"Izgradnja ovog savremenog pogona, koji svojim kapacitetima zadovoljava, ne samo potrebe Glavnog grada, već i Crne Gore, bila je neophodna da bi se na način, kako to propisuju standardi EU, rješavao veoma izražen problem zbrinjavanja ove vrste opasnog otpada"

Time će se, poručuju, u znatnoj mjeri smanjiti, a u krajnjem u potpunosti eliminisati, veoma štetan uticaj ove vrste otpada na životnu sredinu, prije svega na zemljište, podzemne vode i vodotoke, kao i sami vazduh.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније